Η EasyJet μεταφέρει τη βάση συντήρησης του συνόλου των αεροσκαφών της στη Μάλτα
7 Σεπτεμβρίου, 2016
Ρέντσι: Μεταξύ 15 Νοεμβρίου και 5 Δεκεμβρίου το δημοψήφισμα για αναθεώρηση του Συντάγματος
11 Σεπτεμβρίου, 2016

Η Ευρωπαία Διαμεσολαβητής ζητά εξηγήσεις από το Γιούνκερ για το διορισμό Μπαρόζο στη Goldman Sachs

Η Ευρωπαία Διαμεσολαβητής Έμιλι Οράιλι κάλεσε τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να δώσει ένα τέλος στις διαδεδομένες ανησυχίες και να αποσαφηνίσει τη θέση της Επιτροπής σχετικά με το διορισμό του προκατόχου του Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο ως μη εκτελεστικό πρόεδρο της Goldman Sachs.

«Η κίνηση Μπαρόζο έχει προκαλέσει ανησυχία σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για την ΕΕ και ιδιαίτερα σε σχέση με την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς της. Αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα δημόσιου συμφέροντος και πρέπει να εξεταστεί ανοιχτά και διεξοδικά από την Επιτροπή», δήλωσε η Έμιλι Οράιλι σε επιστολή της προς τον Γιούνκερ.

Κάλεσε τον πρόεδρο της Επιτροπής να εξηγήσει τι μέτρα έχει λάβει για να ελέγξει αν ο διορισμός είναι σύμφωνος με τις υποχρεώσεις δεοντολογίας της συνθήκης, αν έχει, ή πρόκειται να ζητήσει τη γνώμη της Ειδικής Επιτροπής Δεοντολογίας και αν η Επιτροπή εξετάζει τη μεταρρύθμιση του Κώδικα Συμπεριφοράς των Επιτρόπων.

Ο διορισμός του Μπαρόζο σήκωσε θύελλα αντιδράσεων από όλο το πολιτικό φάσμα, όταν κυκλοφόρησε η είδηση τον Ιούλιο.

Υπηρέτησε ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια δεκαετία μέχρι το 2014 – εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης – και πριν από αυτό ως πρωθυπουργός της Πορτογαλίας την περίοδο 2002-2004.

Η Goldman Sachs ενεπλάκει ενεργά στην πώληση σύνθετων χρηματοπιστωτικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των ενυπόθηκων δανείων υψηλού κινδύνου που συνέβαλαν στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

«Ο Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο φέρνει τεράστιες γνώσεις και εμπειρία στην Goldman Sachs, συμπεριλαμβανομένης μιας βαθιάς κατανόησης της Ευρώπης», ανέφεραν σε τότε δήλωσή τους οι συν-διευθύνοντες σύμβουλοι της Goldman Sachs International (GSI)  Μάικλ Σέργουντ και Ρίτσαρντ Γκνόντ.

Δεδομένων των δηλώσεων του κ. Μπαρόζο ότι θα παρέχει συμβουλές σχετικά με την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την ΕΕ, η Οράιλι ρώτησε επίσης τον Γιούνκερ αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει την έκδοση οδηγιών για τον Επικεφαλής Διαπραγματευτή Μπαρνιέρ και το προσωπικό σχετικά με το πώς να συνεργαστεί με τον κ. Μπαρόζο σε περίπτωση που ο πρώην πρόεδρος να ζητήσει κάτι τέτοιο.

Επιπλέον, η Ευρωπαία Διαμεσολαβητής ζήτησε πρόσφατα από την Επιτροπή να αναθεωρήσει τον Κώδικα Συμπεριφοράς, προκειμένου να εφαρμοστούν πλήρως οι κανόνες και να προβλεφθούν μια σειρά από σαφείς κυρώσεις για την παραβίαση των υποχρεώσεων από εν ενεργεία ή πρώην Επιτρόπους.

Περισσότερα εδώ.