Σήμερα τα σχέδια της Βρετανίας για το Brexit- «Πάγος» Ομπάμα σε Μέι για το εμπόριο
7 Σεπτεμβρίου, 2016
«Mαύρη λίστα» για φορολογικούς παραδείσους ζητά ο Σαπέν
7 Σεπτεμβρίου, 2016

Η Τουρκία αποδέχεται άρση της βίζας στο τέλος του 2016

Η Τουρκία είναι πλέον πρόθυμη να αποδεχθεί την απελευθέρωση της βίζας από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το τέλος του έτους, αντί του Οκτωβρίου, όπως στόχευε μέχρι πρότινος, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Welt am Sonntag χθες (4 Σεπτεμβρίου), επικαλούμενη ανώτερες τουρκικές κυβερνητικές πηγές.

Η Άγκυρα είχε απειλήσει επανειλημμένα για ακύρωση της συμφωνίας αν η ΕΕ δεν προχωρούσε σε άρση του καθεστώτος βίζας για τους Τούρκους υπηκόους τον Οκτώβριο, ωστόσο ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ υποβάθμισε αυτή την προοπτική το Σάββατο, μετά από συνάντηση με αξιωματούχους της ΕΕ.

Η εφημερίδα Welt am Sonntag παρέθεσε ανώτερες τουρκικές πηγές να δηλώνουν ότι μια καθυστέρηση μέχρι το Νοέμβριο ή το Δεκέμβριο θεωρείται πλέον αποδεκτή. Ωστόσο, Τούρκοι αξιωματούχοι εξακολουθούν να επιμένουν για την εξασφάλιση απελευθέρωσης  «το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους», σύμφωνα με την εφημερίδα.

Ανέφερε επίσης πηγές της ΕΕ να λένε οι δύο πλευρές έχουν μειώσει τις διαφορές τους σχετικά με την εφαρμογή των αντιτρομοκρατικών νόμων της Τουρκίας, κάτι που η ΕΕ έχει θέσει ως προϋπόθεση για τη χορήγηση ελεύθερης μετακίνησης, χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες.

Η ΕΕ, η οποία εξαρτάται από την Άγκυρα για τον περιορισμό της μεταναστευτικής ροής στην Ένωση, επιδιώκει τώρα να μειώσει τις εντάσεις με την Τουρκία μετά την έντονη κριτική που άσκησαν πολλά κράτη μέλη στον Πρόεδρό της  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις εκκαθαρίσεις μετά το πραξικόπημα.

Ο Τσελίκ δήλωσε το Σάββατο η Άγκυρα θα τηρήσει τη συμφωνία με την ΕΕ, αλλά «δεν είναι λογικό» να περιμένουν ότι η Άγκυρα θα χαλαρώσει τους  αντιτρομοκρατικούς της νόμους  τώρα εν μέσω πολέμου με το Ισλαμικό Κράτος στη γειτονική Συρία και τους Κούρδους μαχητές στο έδαφός της.

Η ΕΕ ανησυχεί ότι η εφαρμογή των αντιτρομοκρατικών νόμων σε τόσο μεγάλο βαθμό αποσκοπεί στο των επικριτών του Ερντογάν.

Περισσότερα εδώ.