Σχεδόν 160 δισ. ευρώ χάθηκαν στην ΕΕ από ανείσπρακτα έσοδα ΦΠΑ το 2014
7 Σεπτεμβρίου, 2016
Επείγουσα επίσκεψη Πολωνών υπουργών στη Βρετανία μετά τις βίαιες επιθέσεις εναντίον ομοεθνών τους
7 Σεπτεμβρίου, 2016

Έκκληση για οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης έκανε η ΕΕ στη σύνοδο κορυφής των G20

Οι αρχηγοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάλεσαν τους παγκόσμιους ηγέτες να αυξήσουν την υποστήριξή τους για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης η οποία μετρά 65 εκατομμύρια πρόσφυγες στον κόσμο, καθώς οι δυνατότητες της Ένωσης βρίσκονται «κοντά στα όρια τους», προειδοποίησε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στις 4 Σεπτεμβρίου.

«Μόνο παγκόσμιες προσπάθειες υποστήριξης των προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής τους μπορούν να αποδώσουν καρπούς», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου λίγο πριν την έναρξη της συνόδου κορυφής του G20 στην πόλη Hangzhou της Κίνας.

Οι Ευρωπαίοι αναμένουν ότι η διεθνής κοινότητα θα μπορούσε να συμβάλει με πρόσθετους οικονομικούς πόρους και επανεγκαταστάσεις που θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής για το θέμα αυτό, η οποία θα διεξαχθεί στις ΗΠΑ αργότερα αυτό το μήνα.

Ωστόσο, η έκκληση της ΕΕ ενδέχεται να συναντήσει χλιαρή αντίδραση, καθώς οι άλλοι εταίροι θεωρούν ότι η Ευρώπη ακόμα δεν έχει υλοποιήσει ό, τι υποσχέθηκε για την αντιμετώπιση της μαζικής εισροής προσφύγων.

Αξιωματούχοι της ΕΕ παραδέχθηκαν ότι υπάρχει μια «αυξανόμενη καταγγελία» για τον τρόπο με τον οποίο οι Ευρωπαίοι αντιμετώπισαν τη μεταναστευτική κρίση. Ωστόσο, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, οι πηγές επεσήμαναν τις βελτιώσεις που έγιναν σε ευρωπαϊκό επίπεδο κατά το τελευταίο έτος, αναφέροντας τη συμφωνία που υπεγράφη με την Τουρκία, τα δέκα hotspots που συστάθηκαν για την αντιμετώπιση των αιτήσεων ή τις προτάσεις για την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή έκκληση για ευρύτερη υποστήριξη από τις μεγάλες οικονομίες ήρθε εν μέσω εντάσεων σχετικά με το θέμα τόσο εντός της ΕΕ όσο και με την Τουρκία.

Η Άγκυρα δηλώνει ξεκάθαρα απογοητευμένη με τον τρόπο αντιμετώπισης της απόπειρας πραξικοπήματος από τα κράτη μέλη, ενώ από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι επέκριναν τη μαζική εκκαθάριση που ενορχηστρώθηκε από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τουσκ και ο Γιούνκερ αναμένεται να συναντηθούν με τον Τούρκο ηγέτη στο περιθώριο της συνόδου κορυφής αργότερα τη Δευτέρα.

Περισσότερα εδώ.