ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ -Ευρώπη. Αν μπορείς να τη φανταστείς, μπορούμε να τη χτίσουμε.
13 Σεπτεμβρίου, 2016
Συνάντηση Μέι – Τουσκ για το Brexit
14 Σεπτεμβρίου, 2016

Εγκρίθηκε η έφεση κατά της απόφασης της Επιτροπής για την Apple μετά από «μάχη» στο ιρλανδικό κοινοβούλιο

Την Τετάρτη, μετά από έντονη συζήτηση, το κοινοβούλιο της Ιρλανδίας ψήφισε υπέρ της προσφυγής εναντίον της  απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που υποχρεώνει τη χώρα να ζητήσει από την Apple 13 δισεκατομμύρια ευρώ για μη καταβληθέντες φόρους.

Το Κοινοβούλιο ψήφισε με 93 ψήφους υπέρ και 36 κατά, υποστηρίζοντας τελικά την προσφυγή.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Επιτροπής, ακολούθησε έντονη συζήτηση στο Δουβλίνο κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρωθυπουργός Έντα Κένι διαβεβαίωσε ότι «δεν θα μπορούσε να επιτραπεί να σταθεί» η απόφαση της ΕΕ, επιμένοντας ότι η Ιρλανδία είχε «παίξει σύμφωνα με τους κανόνες», όσον αφορά στη φορολογική μεταχείριση της  Apple.

Η απόφαση της Ιρλανδίας να αμφισβητήσει την απόφαση αντανακλά τους φόβους ότι η αποδοχή της θα μπορούσε να διώξει διεθνείς επενδύσεις, υπονομεύοντας τη φήμη για φιλικότητα προς τις επιχειρήσεις, η οποία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της οικονομίας της χώρας.

Ο Κένι αρνήθηκε να διανείμει το 150σέλιδη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους βουλευτές, επικαλούμενος «εμπορικές ευαισθησίες».

Από την πλευρά του, ο Τζέρι Άνταμς, αρχηγός του αντιπολιτευόμενου κόμματος Sinn Fein, μίλησε ανοιχτά ενάντια της προσφυγής.

Περισσότερα εδώ.