Συλλαλητήριο στην Καταλονία υπέρ της ανεξαρτησίας από την Ισπανία
14 Σεπτεμβρίου, 2016
Αντιδράσεις στη Βρετανία για το ενδεχόμενο υποχρέωσης βίζας για ταξίδια στην ΕΕ
14 Σεπτεμβρίου, 2016

Μεγαλύτερες ενεργειακές περικοπές προτείνει η Επιτροπή

Οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ δείχνουν έτοιμες να προτείνουν ένα δεσμευτικό στόχο για τη μείωση της χρήσης ενέργειας κατά 30% έως το 2030, στόχος πιο φιλόδοξος από ό, τι είχε συζητηθεί προηγουμένως. Ωστόσο, ο στόχος έχει ήδη επικριθεί ότι δεν είναι αρκετά φιλόδοξος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δημοσιεύσει ένα σχέδιο νόμου τον επόμενο μήνα που αποτελεί μέρος ενός συνόλου προτάσεων για την υλοποίηση των στόχων του 2030 για μείωση των εκπομπών, αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και  περιορισμό της σπατάλης ενέργειας.

Επιτεύχθηκε προκαταρκτική συμφωνία τον Οκτώβριο του 2014, όταν τα 28 κράτη-μέλη συμφώνησαν να αυξήσουν την εξοικονόμηση ενέργειας τουλάχιστον κατά 27% σε σύγκριση με το business as usual.

Από τότε, η πολιτική ώθηση για μια βαθύτερη μείωση έχει αυξηθεί καθώς η χρήση λιγότερης ενέργειας περιορίζει την εξάρτηση από εισαγωγές από χώρες όπως η Ρωσία, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί θέσεις εργασίας στον τομέα των κατασκευών και της μόνωσης.

Μετά την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνει επίσης πρόθυμη να προωθήσει τις κοινωνικές παροχές των πολιτικών της.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για το Κλίμα και την Ενέργεια Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε έχει δηλώσει ότι κάθε 1% βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης θα μπορούσε να βγάλει 7 εκατομμύρια ανθρώπους από την ενεργειακή φτώχεια, επειδή τα σπίτια τους θα έχουν καλύτερη μόνωση με χαμηλότερους λογαριασμούς ενέργειας.

Ένα εγγράφου του σχεδίου, περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters, αναφέρεται σε ένα βασικό δεσμευτικό στόχο για την ενεργειακή απόδοση 30% μέχρι το 2030. Το έγγραφο δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα επίσημα από τους Ευρωπαίους Επιτρόπους.

Το 30% συγκρίνεται με τον υπάρχοντα στόχο του 20% για το 2020, ο οποίος αρχικά δεν ήταν δεσμευτικός και η Ένωση απείχε κατά πολύ από την επίτευξή του, μέχρι ένα νόμο του 2012 που πίεσε για πρόοδο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι δεν μπορούσε να σχολιάσει ένα μη δημοσιευμένο έγγραφο.

Περισσότερα εδώ.