Πρόθυμη να δώσει παράταση στην Ισπανία για την υποβολή δημοσιονομικών μέτρων η ΕΕ
14 Σεπτεμβρίου, 2016
Σχέδιο για ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες μέσω χρεωστικών καρτών ανακοίνωσε ο Επίτροπος Στυλιανίδης
14 Σεπτεμβρίου, 2016

Περιορισμένο προϋπολογισμό στην Ευρωζώνη προτείνει ο Ρέγκλινγκ

Η δημιουργία ενός περιορισμένου προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, που θα μπορούσε να χρησιμοποιείται στην περίπτωση κρίσεων, θα ήταν χρήσιμη, αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ σε άρθρο του για το Eurofi Financial Forum που διεξάγεται στην Μπρατισλάβα.

Ο Ρέγκλινγκ σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση (EMU) δεν έχει μία τέτοια δημοσιονομική δυνατότητα, η οποία να μπορεί να χρησιμοποιείται στην περίπτωση ασύμμετρων οικονομικών σοκ σε ορισμένες χώρες. «Μία δημοσιονομική δυνατότητα που δεν οδηγεί σε μόνιμες μεταβιβάσεις ή σε μία αμοιβαιοποίηση του χρέους θα βελτίωνε τη λειτουργία της νομισματικής ένωσης», τονίζει, προσθέτοντας: «Αντίστοιχα εργαλεία υπάρχουν στις ΗΠΑ, όπου οι πολιτείες μπορούν να προσφεύγουν στα λεγόμενα ταμεία για τις δύσκολες ημέρες».

Στο άρθρο του, με τίτλο: «Λόγοι αισιοδοξίας για την αντοχή και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης», ο Ρέγκλινγκ σημειώνει ότι συχνά περνούν απαρατήρητες οι θετικές εξελίξεις που σημειώνονται στην ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση. «Η Ευρώπη έχει κάνει καλή πρόοδο και η στήριξη των πολιτών παραμένει ισχυρή», σημειώνει.

Ο Ρέγκλινγκ αναφέρει ότι δύο σημαντικά βήματα θα κάνουν την EMU πιο δυνατή, με ενίσχυση της κοινής ανάληψης κινδύνων, η οποία δεν είναι ανεπτυγμένη στην Ευρωζώνη σε σύγκριση με τις ΗΠΑ και σε σύγκριση με τις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες. Η κοινή ανάληψη κινδύνων, σημειώνει, μπορεί να γίνει μέσω των κεφαλαιαγορών και μέσω του δημοσιονομικού καναλιού.

Περισσότερα εδώ.