Ντομπρόβσκις: Μια αποχώρηση της Βρετανίας από την εσωτερική αγορά της ΕΕ θα έπληττε το Σίτι του Λονδίνου
14 Σεπτεμβρίου, 2016
Περιορισμένο προϋπολογισμό στην Ευρωζώνη προτείνει ο Ρέγκλινγκ
14 Σεπτεμβρίου, 2016

Πρόθυμη να δώσει παράταση στην Ισπανία για την υποβολή δημοσιονομικών μέτρων η ΕΕ

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιμετώπισε με διαλλακτικότητα τις δυσκολίες της Ισπανίας να εκπληρώσει τους δημοσιονομικούς στόχους, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος νέων εκλογών το Δεκέμβριο για να δοθεί ένα τέρμα στο συνεχιζόμενο πολιτικό αδιέξοδο.

Η Ισπανία βρίσκεται και πάλι στα πρόθυρα παραβίασης των απαιτήσεων των εταίρων της. Μόλις λίγες εβδομάδες αφότου έγινε το πρώτο κράτος μέλος της ΕΕ, μαζί με την Πορτογαλία, στο οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις για την παραβίαση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η Μαδρίτη παραδέχθηκε ότι δεν θα υποβάλει εγκαίρως τα νέα μέτρα προσαρμογής που συμφωνήθηκαν με τα 28 κράτη μέλη προκειμένου να περιορίσει της έλλειμμα του προϋπολογισμού.

Τον Ιούλιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε συγχώρεση στην Ισπανία και την Πορτογαλία, καθώς και τα δύο κράτη γλίτωσαν την επιβολή προστίμου ίσου με το 0,2% του ΑΕΠ τους. Σε αντάλλαγμα, οι δύο χώρες υποσχέθηκαν να υποβάλλουν νέα μέτρα για την επίτευξη των στόχων του ελλείμματος τους έως τις 15 Οκτωβρίου, όταν τα κράτη μέλη θα υποβάλλουν τα σχέδια προϋπολογισμού τους για το επόμενο έτος.

Ωστόσο, μετά την αποτυχημένη προσπάθειά της να κερδίσει την υποστήριξη του Κοινοβουλίου για άλλη μια θητεία, η συντηρητική υπηρεσιακή κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι αναγκάστηκε να παραδεχτεί την ήττα και στο δημοσιονομικό μέτωπο.

Ανώτεροι πολιτικοί από το Λαϊκό Κόμμα (PP) δήλωσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα ήταν «πολύ δύσκολο, σχεδόν αδύνατο» να υποβάλλουν ένα σχέδιο προϋπολογισμού με τους νέους φόρους ή περικοπές που συμφωνήθηκαν μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.

Περισσότερα εδώ.