Μογκερίνι: Η ΕΕ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Τουρκία για άρση της βίζας
14 Σεπτεμβρίου, 2016
Στο τραπέζι πανευρωπαϊκός φόρος μετά το Brexit
14 Σεπτεμβρίου, 2016

Σε πορεία σύγκρουσης ΕΛΚ και Σοσιαλδημοκράτες για την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Σε περίπτωση που οι Σοσιαλδημοκράτες (S & D) σπάσουν τη συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «θα μπορούσαν να υπάρξουν κάποιου είδους επιπτώσεις» σχετικά με το μέλλον του μεγάλου συνασπισμού, ανέφερε στη Euractiv ο επικεφαλής επικοινωνίας του ΕΛΚ, Πέδρο Λόπεζ ντε Πάμπλο.

Από την άλλη πλευρά, ο επικεφαλής του S & D Τζιάνι Πιτέλα είπε στην EurActiv ότι «δεν υπήρξε ποτέ και δεν θα υπάρξει ποτέ μεγάλος συνασπισμός με το ΕΛΚ, αλλά απλά μια νομοθετική συνεργασία» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ότι οι σοσιαλιστές δεν θα δεχθούν οι τρεις πρώτες προεδρίες να βρίσκονται στα χέρια του ΕΛΚ.

Τον Ιούλιο του 2014, το ΕΛΚ και το S & D έκαναν συμφωνία να μοιραστούν την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια της πενταετούς περιόδου. Όμως, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο σοσιαλιστής Μάρτιν Σούλτς θέλει να ανανεώσει τη θητεία του για άλλα δυόμισι χρόνια, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΕΛΚ.

Το S & D είναι σήμερα η δεύτερη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά το κεντροδεξιό ΕΛΚ. Οι δύο ομάδες σχηματίσαν ένα είδος «μεγάλου συνασπισμού» κατά την έναρξη της κοινοβουλευτικής περιόδου, ο οποίος τους επιτρέπει να μοιράζονται βασικές πολιτικές θέσεις στη Συνέλευση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ωστόσο, η συμφωνία φαίνεται να ερμηνεύεται με διαφορετικό τρόπο από τα δύο μέρη θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη μελλοντική βιωσιμότητα της κοινοβουλευτικής συνεργασίας.

Περισσότερα εδώ.