Έντονο ενδιαφέρον Βερολίνου για επιτυχή κατάληξη στο Κυπριακό
14 Σεπτεμβρίου, 2016
Μεγαλύτερες ενεργειακές περικοπές προτείνει η Επιτροπή
14 Σεπτεμβρίου, 2016

Συλλαλητήριο στην Καταλονία υπέρ της ανεξαρτησίας από την Ισπανία

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε όλη την Καταλονία χθες (11 Σεπτεμβρίου) για να υποστηρίξουν την απόσχιση από την Ισπανία την οποία οι τοπικοί ηγέτες θέλουν να πραγματοποιήσουν το επόμενο έτος, παρά τα νομικά εμπόδια της κεντρικής κυβέρνησης.

Οι Καταλανοί συγκεντρώθηκαν σε πέντε πόλεις σε όλη την βορειοανατολική περιοχή της Ισπανίας και σύμφωνα με την  αστυνομία στη Βαρκελώνη μόνο έλαβαν μέρος περίπου 540.000 άνθρωποι. Η μαζική διαδήλωση την ημέρα της εθνικής εορτής της Καταλονίας, La DIADA, έρχεται την ίδια στιγμή που η υπέρ της ανεξαρτησίας τοπική συνέλευση δεσμεύεται να προχωρήσει με τα σχέδια για σχηματισμό ενός νέου κράτους το 2017, αυξάνοντας την πίεση για τους ηγέτες στη Μαδρίτη σε μια περίοδο αταξίας στην εθνική πολιτική.

Η συντηρητική υπηρεσιακή κυβέρνηση της Ισπανίας με επικεφαλής το Μαριάνο Ραχόι έχει αντιταχθεί σθεναρά σε οποιαδήποτε κίνηση προς απόσχιση και κατέφυγε στο συνταγματικό δικαστήριο, αν και αυτό έχει οδηγήσει σε κλιμάκωση της σύγκρουσης κατά τους τελευταίους μήνες.

«Δεν ενδιαφερόμαστε πια πραγματικά για το ποιος θα κυβερνάει στη Μαδρίτη», δήλωσε η Μόντσε Πέδρα, μια 39χρονη λογοθεραπεύτρια κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου στη Βαρκελώνη, όπου ακτιβιστές κυμάτιζαν τις χαρακτηριστικές σημαίες υπέρ της ανεξαρτησίας.

Είπε ότι δεν ήταν πλέον αισιόδοξη ότι θα δοθεί στην  Καταλονία η ευκαιρία να διεξάγει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της, όπως συνέβη με τη Σκωτία το 2014 – όπου οι πολίτες ψήφισαν να παραμείνουν στη Βρετανία – αλλά κοιτάει πέρα από αυτό.

Περισσότερα εδώ.