Η Μόσχα θέλει ρόλο στα θέματα ασφάλειας στην Κύπρο
14 Σεπτεμβρίου, 2016
Μογκερίνι: Η ΕΕ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Τουρκία για άρση της βίζας
14 Σεπτεμβρίου, 2016

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εγκαλεί την Ελλάδα για τις συνθήκες διαβίωσης ανήλικων μεταναστών

Σε έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που περιγράφει άθλιες συνθήκες διαβίωσης ανήλικων μεταναστών και προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα, αναφέρονται βρετανικές εφημερίδες.

Βασιζόμενη στις μαρτυρίες 42 παιδιών η έκθεση αναφέρει πως κάποια από αυτά ζουν σε χώρους που φιλοξενείται υπερβολικός αριθμός ανθρώπων, ιδίως σε περιπτώσεις κράτησής τους σε αστυνομικές εγκαταστάσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις δεν έχουν στρώμα για να ξαπλώνουν, οι εγκαταστάσεις είναι συχνά βρώμικες, ακόμα και με τρωκτικά ή κατσαρίδες να περιφέρονται στο χώρο.

Οι Times σημειώνουν ότι η έκθεση επισημαίνει τον κίνδυνο κακοποίησης ή σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών όχι μεγαλύτερων των 14 ετών που στριμώχνονται «σε κελιά και εγκαταστάσεις για μετανάστες» με ενήλικους.

Ένας 15χρονος Αλγερινός στην Αμυγδαλέζα είπε χαρακτηριστικά στα μέλη της οργάνωσης που έκαναν την επιτόπια έρευνα: «Ορκίζομαι στο Θεό, κοιμάμαι μαζί με αρουραίους». Ένας 17χρονος είπε ότι δεν μπορεί να αισθανθεί ασφάλεια καθώς άλλοι που βρίσκονταν στον ίδιο χώρο μαζί του έκαναν ναρκωτικά και μπλέκονταν σε καυγάδες.

Η έκθεση έκτασης 27 σελίδων φέρει τον τίτλο «Γιατί με κρατάτε εδώ;». Μιλώντας στην εφημερίδα Guardian η εκ των συντακτών της έκθεσης Ρεμπέκα Ρίντελ κάνει λόγο για «πραγματικά σοκαριστικές» συνθήκες διαβίωσης των ανήλικων μεταναστών και προσφύγων, «συχνά χειρότερων σε αστυνομικά τμήματα σε σχέση με κέντρα κράτησης».

Όπως σημειώνεται, οι ελληνικές αρχές προέβησαν στην κράτηση 161 ασυνόδευτων ανηλίκων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καλεί τις ελληνικές αρχές να τερματίσουν την «αυθαίρετη και παρατεταμένη κράτηση παιδιών», συχνά άνω των 25 ημερών που επιτρέπει ο νόμος, κάνοντας λόγο για κατάφωρη παραβίαση του εγχώριου και του διεθνούς δικαίου.

Περισσότερα εδώ.