Offshore στις Μπαχάμες διηύθυνε η πρώην Επίτροπος Ανταγωνισμού της Κομισιόν, Νίλι Κρόες
22 Σεπτεμβρίου, 2016
Οι επενδυτές ζητούν ένταξη των κλιματικών κινδύνων στην Ένωση Κεφαλαιαγορών της ΕΕ
22 Σεπτεμβρίου, 2016

Αζέρος πρόεδρος: «Οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από το κλείσιμο του ΟΑΣΕ στο Αζερμπαϊτζάν»

Το κλείσιμο του γραφείου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στο Μπακού ήταν αποτέλεσμα της πίεσης των ΗΠΑ, δήλωσε ο Ιλχάμ Αλίγιεφ στην Εθνική Συνέλευση του Αζερμπαϊτζάν με βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, μία απόφαση του ΕΚ σχετικά με το Αζερμπαϊτζάν προκάλεσε μία «σοβαρή οπισθοδρόμηση στις σχέσεις μας με την ΕΕ». Συγκεκριμένα, «αυτή η απόφαση ήταν έκπληξη για τους Αζέρους, καθώς βασίζεται σε άκρως λανθασμένες, ανακριβείς και ψευδείς πληροφορίες και επιχειρείται μία προσπάθεια να πληγεί η φήμη της χώρας».

Επίσης, εξέφρασε την αμφιβολία του σχετικά με την πρόοδο των μελλοντικών δραστηριοτήτων, εάν δεν ξεκαθαριστεί ένα συγκεκριμένο ζήτημα, αποκαλύπτοντας έγγραφο που είχε στη διάθεσή του. Το έγγραφο αναφέρεται στο γραφείο του ΟΑΣΕ που έκλεισε αναίτια στις 12 Ιουλίου 2015, σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν να τερματίσει το Μνημόνιο της Συνεργασίας της με τον Οργανισμό.

Όπως εξήγησε ο Αλίγιεφ, ο εκπρόσωπος του γραφείου του ΟΑΣΕ στη χώρα ήταν ο Αλέξις Σαχταχτίνσκι, Γάλλος υπήκοος, Αζέρικης καταγωγής, ο μόνος Αζέρος ο οποίος βρισκόταν στο Υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, προσθέτοντας μάλιστα ότι προερχόταν από διάσημη οικογένεια, με δημοκρατικές καταβολές, έχοντας προγόνους οι οποίοι ίδρυσαν μάλιστα το πρώτο δημοκρατικό κράτος στο μουσουλμανικό κόσμο, το 1918.

Ο Αλίγιεφ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο Σαχταχτίνσκι, αφού εργάστηκε για ένα χρόνο στον ΟΑΣΕ, απομακρύνθηκε από το αξίωμα του, κατόπιν παρέμβασης του Αμερικάνου εκπροσώπου στον ΟΑΣΕ στη, Ντάνιελ Μπάερ, επειδή έβγαλε φωτογραφία μαζί μου στο γραφείο του. Κατόπιν πίεσης που ασκήθηκε στη Γαλλική κυβέρνηση, ο Σαχταχτίνσκι απομακρύνθηκε».

Σε συνέχεια των ισχυρισμών του, ο Αλίγιεφ εξέφρασε την άποψη ότι είναι υπερβολικό να τερματιστεί η καριέρα του Σαχταχτίνσκι επειδή απλά βγήκε μία φωτογραφία με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν. Επίσης, είχε προειδοποιήσει ότι εάν απομακρυνόνταν από τη θέση του ο Σταχταχτίνσκι, ο Αλίγιεφ θα έκλεινε το γραφείο. «Τώρα μου ζητούν την επαναλειτουργία του. Εάν την επιθυμείτε, να επαναφέρετε τον Σαχταχτίνσκι στη θέση του. Αποκαταστήστε την αδικία», πρόσθεσε ο Αζέρος πρόεδρος.

Περισσότερα εδώ.