Η ΕΕ προτείνει «ευέλικτη αλληλεγγύη» για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης
22 Σεπτεμβρίου, 2016
Πράσινο φως έδωσαν οι Σοσιαλδημοκράτες στο Γκάμπριελ για την υποστήριξη της CETA
22 Σεπτεμβρίου, 2016

Αυξάνονται οι πιθανότητες βέτο σε συμφωνία Brexit

Η Πολωνία, το μεγαλύτερο μέλος της ΕΕ στην ανατολική Ευρώπη, δεν θα επιτρέψει στο μπλοκ να προχωρήσει σε συμφωνία με τη Βρετανία με οποιοδήποτε τίμημα, ενώ η πιθανότητα άσκησης βέτο από τη χώρα ενδέχεται να επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο Πολωνός υφυπουργός Εξωτερικών Κόνραντ Σιμάνσκι.

Παρότι οι διαπραγματεύσεις θα έχουν ως στόχο τον συμβιβασμό, η Πολωνία δεν θα υποστηρίξει μια συμφωνία που δε θα είναι «ισορροπημένη» σε ό,τι αφορά τους τέσσερις πυλώνες της ευρωπαϊκής κοινής αγοράς –την ελεύθερη μετακίνηση αγαθών, ανθρώπων, κεφαλαίου και υπηρεσιών, τόνισε σε σημερινή συνέντευξή του ο πολιτικός.

Μαζί με άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης, η Πολωνία έχει τονίσει ότι η ελεύθερη μετακίνηση των εργαζομένων είναι βασική προϋπόθεση ώστε να διατηρήσει η Βρετανία πρόσβαση στην κοινή αγορά, υπενθυμίζει το Bloomberg.

«Είναι σαφές ότι οι διαπραγματεύσεις για μια νέα σχέση βρίσκονται υπό την πίεση ενός βέτο», ανέφερε ο Σιμάνσκι, όταν ερωτήθηκε για την πιθανότητα η χώρα του να μπλοκάρει τη συμφωνία. «Οι διαπραγματεύσεις στοχεύουν στην αποφυγή ενός βέτο, αλλά δε θα συμβιβαστούμε με οποιοδήποτε κόστος», διευκρίνισε.

Η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Τσέχικη Δημοκρατία είναι έτοιμες να ασκήσουν βέτο σε οποιαδήποτε συμφωνία Brexit πρόκειται να απειλήσει την ελεύθερη μετακίνηση πολιτών, τόνισε και ο Ρόμπερτ Φίτσο, πρωθυπουργός της Σλοβακίας, το Σάββατο, μετά τη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στη Μπρατισλάβα.

Περισσότερα εδώ.