Ολάντ: Η Γαλλία δεν μπορεί να εγγυηθεί μόνη της την ευρωπαϊκή άμυνα
22 Σεπτεμβρίου, 2016
Στρασβούργο: Ψήφισμα στήριξης σε Ελλάδα-Ιταλία
22 Σεπτεμβρίου, 2016

ΕΕ: Ζωτικής σημασίας η αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αποφασισμένη να ενισχύσει περαιτέρω τη δράση της ενάντια στην αντιμικροβιακή αντίσταση για την περίοδο μετά το 2016, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ στη EurActiv.com, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς ότι το θεσμικό όργανο της ΕΕ δεν έχει την πολιτική βούληση να το πράξει.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η μικροβιακή αντοχή (AMR) είναι η ικανότητα ενός μικροοργανισμού – όπως τα βακτήρια και οι ιοί – να εμποδίζουν τις αντιμικροβιακές ουσίες, ιδιαίτερα τα αντιβιοτικά, από το να δρουν εναντίον του.

Η αντοχή στα φάρμακα, η οποία προκαλείται κυρίως από την υπερβολική και ακατάλληλη χρήση αντιμικροβιακών φαρμάκων όπως τα αντιβιοτικά, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία. Καθώς οι κλασικές θεραπείες καθίστανται αναποτελεσματικές, οι λοιμώξεις αναπτύσσονται και εξαπλώνονται.

Ένας συνδυασμός παραγόντων όπως η κακή γνώση επί του θέματος, καθώς και η τάση των γιατρών τους ασθενείς κλίση να χορηγούν αντιβιοτικά «πολύ εύκολα» συνέβαλλαν στη σημαντική αύξηση της αντοχής στα φάρμακα.

Περισσότερα εδώ.