Οι επενδυτές ζητούν ένταξη των κλιματικών κινδύνων στην Ένωση Κεφαλαιαγορών της ΕΕ
22 Σεπτεμβρίου, 2016
5.500 εταιρείες με έδρα τη Βρετανία κινδυνεύουν να χάσουν την πρόσβασή τους στην ΕΕ
22 Σεπτεμβρίου, 2016

Επικεφαλής Frontex: Η Αίγυπτος γίνεται χώρα αναχώρησης των προσφύγων με προορισμό την ΕΕ

Βάρκα που μετέφερε περίπου 450 μετανάστες ανατράπηκε στη Μεσόγειο βόρεια της Αιγύπτου στο λιμάνι της Rosetta χθες (21 Σεπτεμβρίου), με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή του 42 άνθρωποι και  να διασωθούν 163 μετά από επιχείρηση του λιμενικού, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων.

«Το πλοίο βυθίστηκε. Τα τρία μου παιδιά έχασαν τη ζωή τους», δήλωσε ο Μπαντρ Αμπντέλ Χαμίντ, ξεσπώντας σε δάκρυα.

«Ήμασταν 450 άτομα στο σκάφος. Φύγαμε στις 2:00 το πρωί. Μιάμιση ώρα αργότερα, ανατράπηκε. Όποιος γνώριζε κολύμπι, κολύμπησε. Εγκαταλείψαμε ακόμα και τις γυναίκες και τα παιδιά», δήλωσε ένας άλλος επιζών.

Το πλοίο βυθίστηκε περίπου 12 χιλιόμετρα (7,5 μίλια) από την ακτή και στα θύματα περιλαμβάνονται ένα παιδί, 10 γυναίκες και 31 νέοι άνδρες, σύμφωνα με τον υπάλληλο του δήμου Αλί Αμπντέλ Σατάρ.

Οι επιβαίνοντες προέρχονταν από την Αίγυπτο, την Ερυθραία, το Σουδάν και τη Συρία, όπως δήλωσε ο Σατάρ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η τραγωδία έρχεται μήνες μετά την προειδοποίηση της Frontex ότι αυξανόμενος αριθμός μεταναστών που κατευθύνονται προς την Ευρώπη στρέφονται πλέον προς την Αίγυπτο ως σημείο εκκίνησης για το επικίνδυνο ταξίδι στη θάλασσα.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Σαρίφ Ισμαήλ διέταξε τη σύλληψη των λαθρεμπόρων, ενώ ο στρατός δήλωσε ότι σταμάτησε κι άλλο πλοίο στη Μεσόγειο το οποίο μετέφερε 294 πρόσφυγες και μετανάστες.

Περισσότερα εδώ.