Παράθυρο για αγωγές αποζημίωσης εναντίον της μνημονιακής λιτότητας ανοίγει απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου
22 Σεπτεμβρίου, 2016
Βρετανία: Ολοκληρώνεται η διαδικασία για τον νέο ηγέτη των Εργατικών
22 Σεπτεμβρίου, 2016

Η ΕΕ καταδικάζει την πολύνεκρη επίθεση σε κονβόι ανθρωπιστικής βοήθειας

Με  ανακοίνωση της η ΕΕ καταδικάζει την επίθεση σε κονβόι ανθρωπιστικής βοήθειας στο Χαλέπι της Συρίας από πολεμικά αεροσκάφη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, δύο ρωσικά αεροσκάφη άνοιξαν πυρ εναντίον  της συνοδείας που αποτελούνταν από 31 οχήματα και η οποία μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια. Η Ρωσία αρνείται τη συμμετοχή της στη συγκεκριμένη ενέργεια, ενώ η ΕΕ στην ανακοίνωσή της κρατάει αποστάσεις.

Η συγκεκριμένη ενέργεια έβαλε τέλος στην εκεχειρία η οποία διήρκησε μόλις μία εβδομάδα, θέτοντας φρένο στις διπλωματικές προσπάθειες να σταματήσει ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, ο οποίος βρίσκεται πλέον στον έκτο χρόνο.

Όπως δήλωσαν δύο Αμερικάνοι αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters, τα εξελιγμένα τεχνολογικά συστήματα των ΗΠΑ εντόπισαν δύο ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Sukhoi SU-24, ενώ εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή στο περιστατικό, αναφέροντας ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για αυτό το γεγονός.

Ο Μπεν Ρόουντς, αναπληρωτής Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ δήλωσε ότι ο Λευκός Οίκος θεωρεί υπεύθυνη τη Ρωσία για την «τεράστια ανθρωπιστική κρίση» στη Συρία, ωστόσο δεν την κατηγόρησε για τη συγκεκριμένη επίθεση.

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η επίσημη θέση της Ρωσίας είναι ότι δεν έγινε επίθεση από αέρος αλλά ότι έπιασε φωτιά λόγω κάποιου περιστατικού στο έδαφος.

Η Συριακή Ερυθρά Ημισελήνος ανακοίνωσε ότι τα θύματα αυτής της τραγωδίας ήταν 20, ενώ η εν λόγω ενέργεια ανάγκασε τον ΟΗΕ να διακόψει την αποστολή πλοίων προς τη Συρία.

Περισσότερα εδώ.