Πράσινο φως έδωσαν οι Σοσιαλδημοκράτες στο Γκάμπριελ για την υποστήριξη της CETA
22 Σεπτεμβρίου, 2016
Επίθεση στην πολιτική Γιούνκερ το δημοψήφισμα της Ουγγαρίας για το μεταναστευτικό
22 Σεπτεμβρίου, 2016

Κυπριακό: Ο Ακιντζί πυρπολεί το κλίμα των διαπραγματεύσεων

Την ώρα που αναπτύσσεται έντονο παρασκήνιο στη Ν. Υόρκη για το Κυπριακό και ενισχύονται οι παρεμβάσεις από τρίτους, κυρίως τους Αμερικανούς, ο κατοχικός ηγέτης με δημόσιες τοποθετήσεις του επιχειρεί να τινάξει τις γέφυρες συνεννόησης. Οι Αμερικανοί, διά του Αντιπροέδρου Μπάιντεν, επιχειρούν μέσα από χωριστές συναντήσεις να βρουν κοινό έδαφος, κυρίως στο θέμα της ασφάλειας.

Την ίδια ώρα, ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα άρχισε διαδοχικές επαφές με τους ΥΠΕΞ των εγγυητριών δυνάμεων, που βρίσκονται στην έδρα του ΟΗΕ.

Χθες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ενημερώνοντας τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, αναφέρθηκε λεπτομερώς στο κεφάλαιο της ασφάλειας και στην πρόταση που κατέθεσε. Ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να θέσει σε δημοψήφισμα πρόταση που θα περιλαμβάνει εγγυήσεις. Ο Πρόεδρος είπε, ακόμη, ότι υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για τη διαδικασία, ωστόσο, πρέπει να αποφευχθούν βεβιασμένες ενέργειες (πολυμερής), ούτε να επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος (επιδιαιτησία, χρονοδιαγράμματα).

Την ίδια ώρα, ο Ακιντζί σε δύο συνεντεύξεις ενόψει της αναχώρησής του σήμερα για τη Νέα Υόρκη, διατύπωσε μαξιμαλιστικές θέσεις.

Πρώτο, αναφέρθηκε σε μετεξέλιξη δύο υφιστάμενων δομών (Κυπριακή Δημοκρατία και ψευδοκράτος), σε συνιστώντα κρατίδια.

Δεύτερο, υποστήριξε πως θα παραμείνει αριθμός Τούρκων στρατιωτών μετά τη λύση, ενώ θα μπορεί το τ/κ κρατίδιο να καλεί την Τουρκία να παρεμβαίνει όποτε κρίνει απαραίτητο.

Τρίτο, καθόρισε ως κόκκινη γραμμή την εκ περιτροπής προεδρία και απέρριψε ότι υπάρχει συμφωνία για την αναλογία πληθυσμού.

Τέταρτο, προειδοποίησε την ε/κ πλευρά για προσάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία.

Περισσότερα εδώ.