Αζέρος πρόεδρος: «Οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από το κλείσιμο του ΟΑΣΕ στο Αζερμπαϊτζάν»
22 Σεπτεμβρίου, 2016
Επικεφαλής Frontex: Η Αίγυπτος γίνεται χώρα αναχώρησης των προσφύγων με προορισμό την ΕΕ
22 Σεπτεμβρίου, 2016

Οι επενδυτές ζητούν ένταξη των κλιματικών κινδύνων στην Ένωση Κεφαλαιαγορών της ΕΕ

Έντονη πίεση ασκείται από επενδυτές στους Ευρωπαίους νομοθέτες, προκειμένου να διαμορφώσουν ένα επενδυτικό περιβάλλον, βασισμένο στην κλιματική αλλαγή.

Συγκεκριμένα, ο Όμιλος Θεσμικών Επενδυτών για την κλιματική αλλαγή, ο οποίος αποτελεί μία πανίσχυρη συμμαχία μεταξύ πράσινων επενδυτών, έχει προσκαλέσει τους Ευρωπαίους νομοθέτες να ξεκινήσουν τη μετάβαση στην οικονομία βασισμένη στη χαμηλή εκπομπή ρύπων, ανασχηματίζοντας τις χρηματο-οικονομικές αγορές στην Ευρώπη.

«Ο Όμιλος έχει επανειλημμένα προσκαλέσει την Ευρώπη να ηγηθεί στην κλιματική αλλαγή, κάτι για το οποίο η Ευρώπη δικαίως υπερηφανεύεται. Ωστόσο αυτή η ηγεσία πρέπει να συνοδεύεται και από τις κατάλληλες ρυθμίσεις στο χρηματο-οικονομικό πεδίο, προκειμένου να υποστηριχθεί πλήρως η δράση ενάντια στην κλιματική αλλαγή», υπογράμμισε ο όμιλος σε έγγραφο που δημοσιεύθηκε στην Επιτροπή στις 20 Σεπτεμβρίου. Το έγγραφο, εκτός των άλλων, επεσημένε ότι η νομοθεσία πρέπει να εδραιώσει κάποιες αλλαγές που να ευνοούν πραγματική οικονομία.

Ο όμιλος επίσης σημείωσε ότι «η οικονομία βασισμένη στην κλιματική αλλαγή διατρέχει ρίσκα, καθώς φυσικές καταστροφές όπως οι πλημμύρες, οι καταιγίδες, η άνοδος της θαλάσσιας στάθμης, μπορούν να προκαλέσουν άμεσο οικονομικό αντίκτυπο στο κόστος των εγκαταστάσεων, καθώς και των ασφαλιστικών εξόδων». Επιπλέον, ανέφερε ότι προκειμένου το κεφάλαιο να ενθαρρυνθεί σε μεγαλύτερο βαθμό, το ρίσκο των επενδύσεων στην κλιματική αλλαγή πρέπει να αποτυπώνεται καλύτερα στο κόστος. Γι αυτό το λόγο, ο όμιλος προσκαλεί και τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ να εκπονήσουν ενιαίο σχέδιο δράσης.

Οι επενδυτές έχουν προειδοποιήσει ότι η κλιματική αλλαγή διατρέχει ένα συστημικό κίνδυνο στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα. «Θα υπάρξει μετάβαση, αλλά εάν είναι μη διαχειρίσιμη, θα κοστίσει πάρα πολύ ακριβά», όπως σημείωσε ο Frido Kraanen, διευθυντής της Ολλανδικής ασφαλιστικής εταιρείας PGGM, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Μπρατισλάβα.

Περισσότερα εδώ.