Βέβαιη για συμφωνία με τους 27 μετά το Brexit η Τερέζα Μέι, παρά τις προειδοποιήσεις για βέτο
22 Σεπτεμβρίου, 2016
Τσίπρας σε Μπάιντεν: Σταθερή και βιώσιμη λύση για το χρέος
22 Σεπτεμβρίου, 2016

Ο ΟΟΣΑ καλεί τις κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν τον αντιμεταναστευτικό λαϊκισμό

Καθώς τα ποσοστά της μετανάστευσης βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα στις χώρες του ΟΟΣΑ, μία νέα έκθεση προτείνει τα μέλη του διεθνούς οργανισμού να βελτιώσουν την προσέγγισή τους σχετικά με το μεταναστευτικό, όπως αναφέρει η Euractiv Γερμανίας.

Η κοινή γνώμη χάνει ολοένα και περισσότερο την πίστη της ότι οι εκλεγμένες κυβερνήσεις μπορούν να διαχειριστούν επαρκώς τη μεταναστευτική κρίση. Κατα συνέπεια, ο αντιμεταναστευτικός λαϊκισμός αυξάνεται, καθώς υπάρχουν ανησυχίες για ελλιπή φύλαξη των συνόρων. Τρανή απόδειξη αυτής της τάσης είναι η άνοδος του γερμανικού ξενοφοβικού κόμματος AfD (Alternative für Deutschland) στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές του Βερολίνου.

Προκειμένου να αντιμετωπίσει το έντονο ξενοφοβικό κύμα, ο ΟΟΣΑ κάλεσε τα μέλη του να αναλάβουν δράσεις για συστηματικότερη συνεργασία, με αφορμή τη χθεσινή σύνοδο του ΟΗΕ για τη μετανάστευση.

Τα στοιχεία που δημοσίευσε ο ΟΟΣΑ αποτυπώνουν αύξηση της τάξης του 10% στα 35 κράτη μέλη του οργανισμού για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. To ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε 4,8 εκατ. ανθρώπων  για το 2015.

Οπως τονίζει η έκθεση, ο αριθμός των αιτούντων ασύλου έχει αυξηθεί σημαντικά. Σχεδόν 1,65 εκατομμύρια ζήτησαν άσυλο από τις χώρες του ΟΟΣΑ, από τους οποίους το ένα τέταρτο είναι Σύριοι, ενώ η πλειοψηφία των αιτήσεων συμπληρώθηκε στην Ευρώπη, με τη Γερμανία να επωμίζεται σημαντικό μέρος του βάρους. Είναι ενδεικτικό ότι ο αριθμός των αιτούντων άσυλο αυξήθηκε κατά 155% το 2015 σε σχέση με το 2014, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Γερμανίας.

Περισσότερα εδώ.