Πάνος Καρβούνης: “Το ιδανικό θα ήταν να υπήρχε ένας ενιαίος φορολογικός συντελεστής στις διάφορες χώρες μέλη της ΕΕ”.
22 Σεπτεμβρίου, 2016
Φάβα Φενεού: Η Επιτροπή εγκρίνει νέα γεωγραφική ένδειξη για την Ελλάδα
22 Σεπτεμβρίου, 2016

Πάνος Καρβούνης: “Επιπλέον €1,7 δισ. για την αποπληρωμή χρεών προς ιδιώτες”.

Ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Πάνος Καρβούνης σχολιάζει την οικονομική επικαιρότητα στην Τρόικα του Αθήνα 9.84 (08/09/2016).

Ο κ. Καρβούνης αρχικά ανέφερε ότι τον περασμένο Ιούνιο η Ελλάδα έλαβε 1,7 δισ. για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τους ιδιώτες. Σύμφωνα δε με τον ίδιο, η χώρα έχει κίνητρο να καταναλώσει τα χρήματα αυτά με ταχείς ρυθμούς, διότι αμέσως μετά θα λάβει επιπλέον €1,7 δισ. από την δόση των €2,8 δισ., για τα υπόλοιπα ληξιπρόθεσμα τα οποία έχει. “Υπήρξε μεγάλη προσπάθεια από την πλευρά της Επιτροπής τα χρήματα αυτά να δοθούν στην Ελλάδα ανεξάρτητα από την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων. Είναι ένα μέτρο το οποίο χρησιμοποιείται για να πάρει λίγο επάνω της η ελληνική οικονομία”, είπε χαρακτηριστικά. Στο ίδιο πλαίσιο συμπλήρωσε ότι: “Η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να τη βοηθήσουμε να σηκώσει κεφάλι και αν υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες, να της δώσουμε πιο πολύ χρόνο ούτως ώστε να μπορέσουν να ξεπεραστούν”.

Ερωτηθείς για την επιστροφή των εταίρων στην Αθήνα, ο κ. Καρβούνης δήλωσε ότι σκοπός είναι να ελέγξουν το σημείο στο οποίο  βρισκόμαστε τόσο με τα ληξιπρόθεσμα όσο και με την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων, για την προετοιμασία της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία, κατά την εκτίμησή του, θα ολοκληρωθεί εντός του έτους.

Όσον αφορά τα προαπαιτούμενα, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας υπογράμμισε ότι αν υπάρχουν ισοδύναμα και λογικές λύσεις, υπάρχει δυνατότητα και αλλαγών. “Τα πάντα εξαρτώνται από την προετοιμασία της Ελληνικής πλευράς”, τόνισε. Επεσήμανε δε ότι αυτό το οποίο πρέπει να συγκρατήσουμε αυτή τη στιγμή είναι ότι στο ελληνικό πρόγραμμα πρέπει να μπει το συντομότερο δυνατό το ΔΝΤ. “Αυτό έχει αποφασιστεί και προς τα εκεί βαδίζουμε”, δήλωσε σχετικά.

Τέλος, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Καρβούνη, για να ξαναβρεθούμε οριστικά στο δρόμο της κανονικότητας απαιτείται ενίσχυση των επενδύσεων και της ανάπτυξης.

Διαθέσιμο εδώ.