Δεκτή η αίτηση ένταξης της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης από την ΕΕ
22 Σεπτεμβρίου, 2016
Η ΕΕ καταδικάζει την πολύνεκρη επίθεση σε κονβόι ανθρωπιστικής βοήθειας
22 Σεπτεμβρίου, 2016

Παράθυρο για αγωγές αποζημίωσης εναντίον της μνημονιακής λιτότητας ανοίγει απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι οι πολίτες της ΕΕ μπορούν πλέον να μηνύσουν την τρόικα, εάν πιστεύουν ότι τα θεμελιώδη δικαιώματά τους έχουν παραβιαστεί από τη λιτότητα, αναφέρει η EurActiv Γερμανίας.

Έχει παραβιάσει η τρόικα τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ με την επιμονή της για λιτότητα στις χώρες που επλήγησαν από την κρίση; Αυτό είναι το ερώτημα που φαίνεται ότι πρόκειται να αναλυθεί όλο και περισσότερο και ενδέχεται να οδηγήσει σε αξιώσεις κατά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου η οποία δίνει το δικαίωμα στους πολίτες να καταθέσουν μήνυση εναντίον της τρόικα.

Η απόφαση του δικαστηρίου βασίστηκε στην τραπεζική κρίση της Κύπρου το 2013. Εκείνη την εποχή, η τρόικα και η κυπριακή κυβέρνηση συμφώνησαν την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, στην οποία συμπεριλήφθηκαν ανασφάλιστες καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ που χρησιμοποιήθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας της Κύπρου. Σε αντάλλαγμα, η χώρα έλαβε πακέτο διάσωσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, ορισμένοι επενδυτές να χάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά και στη συνέχεια να προχωρήσουν στην κατάθεση μήνυσης εναντίον της Επιτροπής και της ΕΚΤ για την οικονομική ζημιά που υπέστησαν. Παρά το γεγονός ότι οι δικαστές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου απέρριψαν την υπόθεση, καθώς έκριναν ότι η σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος εξυπηρετούσε το κοινό καλό της Ένωσης, πρόσθεσαν ότι η κατάθεση αγωγών αποζημίωσης κατά της τρόικα είναι δυνατή, μόνο σε περίπτωση που έχουν παραβιαστεί τα θεμελιώδη δικαιώματα κάποιου.

Περισσότερα εδώ.