Φίτσο: Η Ουκρανία κάνει «ακόμα λιγότερα από τη Ρωσία» για να ανταποκριθεί στη συμφωνία του Μινσκ
22 Σεπτεμβρίου, 2016
Απογοητευμένη έφυγε η Αυστρία από τη σύνοδο κορυφής στη Μπρατισλάβα
22 Σεπτεμβρίου, 2016

Πιο φιλελεύθερη η Επιτροπή στην πρώτη της αντίδραση στην επανάσταση του FinTech

Οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα δώσουν νέα ώθηση στην ψηφιακή επανάσταση στον χρηματοπιστωτικό τομέα αργότερα φέτος, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα θέσει επί τάπητος τις νέες προτάσεις για τη λιανική χρηματοδότηση, με ένα σαφή στόχο: να αφήσουν την επανάσταση να προχωρήσει.

Μέχρι το τέλος του 2016, ή τις αρχές του 2017, η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ θα παρουσιάσει ένα σχέδιο δράσης για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Ο στόχος είναι να ξεπεραστούν τα εμπόδια για τη δημιουργία μιας βαθύτερης ενιαίας αγοράς στους τομείς των τραπεζών, των συντάξεων, καθώς και των επενδυτικών προϊόντων.

Τα υψηλής τεχνολογίας χρηματοοικονομικά προϊόντα και υπηρεσίες (FinTech) αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο σε αυτό, σύμφωνα με δημόσια διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα αυτό το χρόνο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Παρόλη τη διαφημιστική εκστρατεία στον κόσμο του FinTech, η Επιτροπή δεν προτίθεται να βιαστεί. Αξιωματούχοι εξήγησαν ότι είναι πολύ νωρίς για να ρυθμίσει αυτό τον εκκολαπτόμενο τομέα, ιδίως δεδομένου ότι είναι δύσκολο να καταλήξει σε λύσεις που να ταιριάζουν σε όλους για τα διάφορα προϊόντα και υπηρεσίες που τροφοδοτούνται από την ψηφιακή επανάσταση, όπως το crowdfunding ή blockchain, την πολυσυζητημένη τεχνολογία πίσω από τα εικονικά νομίσματα.

Στις 14 Σεπτεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε ένα στοιχείο για τη φιλελεύθερη προσέγγιση της στην προσπάθειά της για ανάκαμψη των κεφαλαιαγορών της Ένωσης.

«Η Επιτροπή θα συνεχίσει να προωθεί την ανάπτυξη του τομέα των FinTech και να εργάζεται για να διασφαλίσει ότι το ρυθμιστικό περιβάλλον θα επιτύχει την κατάλληλη ισορροπία της εμπιστοσύνης μεταξύ των εταιρειών και των επενδυτών, την προστασία των καταναλωτών και την παροχή χώρου ανάπτυξης στη βιομηχανία FinTech», ανέφερε η ανακοίνωση.

«Η ενιαία αγορά πρέπει να συμβαδίσει με την εποχή: πρέπει να χαιρετίζουμε και να ενθαρρύνουμε τα καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα», δήλωσε το περασμένο Οκτώβριο ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν.

Περισσότερα εδώ.