Αυξάνονται οι πιθανότητες βέτο σε συμφωνία Brexit
22 Σεπτεμβρίου, 2016
Κυπριακό: Ο Ακιντζί πυρπολεί το κλίμα των διαπραγματεύσεων
22 Σεπτεμβρίου, 2016

Πράσινο φως έδωσαν οι Σοσιαλδημοκράτες στο Γκάμπριελ για την υποστήριξη της CETA

H Γερμανία εμφανίστηκε χθες (19 Σεπτεμβρίου) αποφασισμένη να υποστηρίξει τη φιλόδοξη εμπορική συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Καναδά, καθώς ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), μέλος του κυβερνώντος συνασπισμού, κατάφερε να ξεπεράσει την αντίσταση εντός του κόμματός του .

Η απόφαση του SPD ανοίγει το δρόμο για την έγκριση της συνολικής οικονομικής και εμπορικής συμφωνίας (CETA) από τα κράτη μέλη τον επόμενο μήνα πριν την τελική υπογραφή της συμφωνίας στις 27 Οκτωβρίου.

Τα μέλη του SPD υποστήριζαν ότι η CETA θα υπονόμευε τα δικαιώματα των εργαζομένων και τα περιβαλλοντικά πρότυπα, ωστόσο ο αρχηγός του κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ χαρακτήρισε τη συμφωνία ως την καλύτερη ευκαιρία της ΕΕ να διαμορφώσει την παγκοσμιοποίηση προς το συμφέρον των απλών ανθρώπων.

«Είναι μια πολύ καλή ημέρα για το SPD, αλλά κυρίως για την εφαρμογή των κανόνων για την παγκοσμιοποίηση», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Γκάμπριελ  αφού εξασφάλισε την υποστήριξη των δύο τρίτων των βουλευτών του κόμματός του για μια συμβιβαστική συμφωνία για τη CETA .

Ο Αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας του κυβερνώντος συνασπισμού  ρίσκαρε το πολιτικό του μέλλον προσπαθώντας να εξασφαλίσει υποστήριξη για τη συμφωνία με τον Καναδά.

Μια αποτυχία στη συνεδρίαση της Δευτέρας θα είχε ενδεχομένως ανατρέψει τις πιθανότητες του Γκάμπριελ να θέσει  υποψηφιότητα για την καγκελαρία στις εθνικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο του 2017.

Αυτό θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια εκρηκτική κατάσταση στο εσωτερικό του SPD σε μια εποχή που βρίσκεται πολύ πίσω από το συντηρητικό κόμμα της Μέρκελ στις δημοσκοπήσεις. Η απόφαση της καγκελαρίου να ανοίξει τα σύνορα της Γερμανίας καλωσορίζοντας πάνω από ένα εκατομμύριο μετανάστες έχει επίσης επηρεάσει αρνητικά τη δημοτικότητα του κόμματος.

Περισσότερα εδώ.