Δημοσιονομικά, ασφαλιστικό, κόκκινα δάνεια και δικαιοσύνη στο επίκεντρο της συνάντησης με τους θεσμούς
22 Σεπτεμβρίου, 2016
Το Λονδίνο ενέκρινε την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου Χίνκλεϊ Πόιντ
22 Σεπτεμβρίου, 2016

Στίγκλιτς: Ο πιο ευκολος τρόπος είναι η Γερμανία να φύγει από την Ευρώπη

Ο Τζόζεφ Στίγκλιτς άσκησε άκρως αυστηρή κριτική στα μέτρα λιτότητας της Γερμανίας και του  τρόπου διαχείρισης της ευρωζώνης, σύμφωνα με τη EurActiv Γερμανίας.

«Η άποψη ότι μπορείς να επιστρέψεις στην πλήρη απασχόληση και την ευημερία από λιτότητα απορρίπτεται από τους περισσότερους οικονομολόγους», δήλωσε ο βραβευμένος με Νόμπελ Αμερικανός οικονομολόγος σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Ωστόσο, φαίνεται ότι εξακολουθεί να είναι η κυρίαρχη άποψη στη γερμανική κυβέρνηση, και ιδιαίτερα στο υπουργείο Οικονομικών», πρόσθεσε.

Ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας προειδοποίησε ότι η λιτότητα είναι το αντίθετο των μεταρρυθμίσεων «που χρειάζεται η ευρωζώνη» και μάλιστα ότι «ο ευκολότερος τρόπος θα ήταν να φύγει η Γερμανία από την Ευρώπη».

Ο Στίγκλιτς πρότεινε στο Γερμανό Υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να  διαβάσει μερικά κεφάλαια από το νέο του βιβλίο, στο οποίο αναλύει την οικονομική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά αμφιβάλλει αν το βιβλίο θα μπορέσει να τον πείσει.

Ο Αμερικανός οικονομολόγος διετέλεσε επίσης οικονομικός σύμβουλος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και είναι μόνιμα αντίθετος με το πώς η Γερμανία διαχειρίζεται την κρίση του ευρώ, αλλά και με το πώς ιδρύθηκε εξ αρχής η ευρωζώνη. Υποστήριξε ότι το ευρώ είναι υπεύθυνο για την οικονομική στασιμότητα, την ανεργία και την άνοδο του δεξιού λαϊκισμού στην Ευρώπη.

Το ευρώ είναι «καλό για μερικούς ανθρώπους και τους τραπεζίτες, καθώς έτσι τα χρήματα μπορούν να κινούνται πιο εύκολα», ισχυρίστηκε. «Ήταν και είναι λιγότερο καλό για τους καθημερινούς ανθρώπους στην ευρωζώνη», πρόσθεσε.

Περισσότερα εδώ.