Ένοπλη επίθεση στην πρεσβεία του Ισραήλ στην Άγκυρα
22 Σεπτεμβρίου, 2016
Offshore στις Μπαχάμες διηύθυνε η πρώην Επίτροπος Ανταγωνισμού της Κομισιόν, Νίλι Κρόες
22 Σεπτεμβρίου, 2016

Συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη με επίκεντρο προσφυγικό και Κυπριακό

Συνάντηση σε κεντρικό ξενοδοχείο του Μανχάταν, διάρκειας δύο ωρών είχαν τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ταγίπ Ερντογάν, με την ατζέντα του Έλληνα πρωθυπουργού να περιλαμβάνει τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης-Τουρκίας για το προσφυγικό, το θέμα των οχτώ Τούρκων στρατιωτικών και το Κυπριακό.

Η συνάντηση έγινε στο περιθώριο των εργασιών της 71ης Γενικής Συνέλευσης των ΟΗΕ.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε «καλό και θετικό κλίμα» όπου υπήρχε η κοινή επιβεβαίωση ότι στην παρούσα φάση είναι εξαιρετικά χρήσιμο όλα τα θέματα που είναι σε εκκρεμότητα να λυθούν μέσα από τον διάλογο και την συνεννόηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο πρόσφατο πραξικόπημα λέγοντας: «Xαίρομαι που σας βλέπω καλά. Ήταν μια δύσκολη περιπέτεια για την Τουρκία. Πήραμε μια ξεκάθαρη θέση υπέρ της αλληλεγγύης της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού στον τουρκικό λαό και την εκλεγμένη του κυβέρνηση».

Ο Ταγίπ Ερντογάν, έθεσε το θέμα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών με τον Έλληνα πρωθυπουργό τονίζει πως «το ζήτημα αυτό αντιμετωπίζεται με βάση όσα προβλέπονται από το διεθνές δίκαιο ώστε η έκβαση της υπόθεσης να είναι βέβαιη και σύμφωνη με όσα ισχύουν και δεν θα είναι προσβλητέα νομικά».

Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι «δεν υπήρξε δυσαρέσκεια από τον Ερντογάν», με τον κ. Τσίπρα να αναφέρεται στην απόρριψη αίτησης ασύλου τριών εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών την Πέμπτη, και να υπογραμμίζει ότι «οι εμπλεκόμενοι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι στην Ελλάδα».

Σχετικά με το προσφυγικό, επιβεβαιώθηκε η ανάγκη να τηρηθεί η συμφωνία Ε.Ε-Τουρκίας, έτσι ώστε να υποστηριχθεί η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Ο Ερντογάν σημείωσε ότι «η συμφωνία αυτή εξαρτάται και από την σχέση των δυο πλευρών. «Να τα λύνουμε όλα με τον διάλογο» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος Πρόεδρος.

Περισσότερα εδώ.