Δεύτερο εκλογικό πλήγμα για τη Μέρκελ
22 Σεπτεμβρίου, 2016
Πιο φιλελεύθερη η Επιτροπή στην πρώτη της αντίδραση στην επανάσταση του FinTech
22 Σεπτεμβρίου, 2016

Φίτσο: Η Ουκρανία κάνει «ακόμα λιγότερα από τη Ρωσία» για να ανταποκριθεί στη συμφωνία του Μινσκ

Η Ουκρανία κάνει λιγότερα από τη Ρωσία για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που ορίζει  η ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ, δήλωσε το Σάββατο (17 Σεπτεμβρίου) ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, καλώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση για  τερματισμό των κυρώσεων εναντίον της Μόσχας.

Ο Φίτσο υποστήριξε ότι οι κυρώσεις υπήρξαν αναποτελεσματικές, ενώ βλάπτουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα οικονομικά συμφέροντα της Σλοβακίας. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι θα σεβαστεί την αλληλεγγύη που δείχνει η ΕΕ για το θέμα.

«Όταν μιλάμε για την εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ, πρέπει να ειπωθεί με σαφήνεια ότι παραβιάζεται και από τις δύο πλευρές. Στην πραγματικότητα, εάν επρόκειτο να κάνουμε μια απογραφή για το πώς ανταποκρίνεται η Ουκρανία, θα έπρεπε να πούμε ότι είναι αυτή που πληροί τη συμφωνία σε μικρότερο βαθμό από τη Ρωσία»,  είπε σε συνέντευξή του στο Reuters ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας.

«Με τη συμφωνία του Μινσκ (για την επαναφορά της ειρήνης στην Ουκρανία), είναι απαραίτητο να γίνει απολογισμός. Δεν είναι αλήθεια ότι η Ουκρανία είναι η καλή και η Ρωσία η κακή», ανέφερε.

Ο Φίτσο έχει ζητήσει επανειλημμένα  την άρση των κυρώσεων, πιο πρόσφατα, μετά από συνάντησή του με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα τον Αύγουστο.

Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν το Σάββατο, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προέτρεψε τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο να πράξει τα πρέποντα από την πλευρά του για την εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου.

Περισσότερα εδώ.