Ευρωπαϊκή περιοδεία σχεδιάζει ο Μισέλ Μπαρνιέ
22 Σεπτεμβρίου, 2016
Τερέζα Μέι: «Το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει ισχυρό και μετά το Brexit»
22 Σεπτεμβρίου, 2016

«Φρένο» στο αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο περί ελέγχου των εξαγωγών τεχνολογίας παρακολούθησης βάζει ο Γιούνκερ

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιούνκερ παρενέβη χθες (20 Σεπτεμβρίου) προκειμένου να αναβάλει το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για το εμπόριο που θα καταστήσει πιο δύσκολο για τις χώρες της ΕΕ να εξάγουν λογισμικό παρακολούθησης, σηματοδοτώντας τη δεύτερη φορά αυτό το μήνα που ο επικεφαλής της Επιτροπής έβαλε φρένο σε ένα πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο υψηλής τεχνολογίας .

Το νομοσχέδιο ελέγχου των εξαγωγών των λεγόμενων προϊόντων διπλής χρήσης ολοκληρώθηκε και επρόκειτο να παρουσιαστεί σήμερα (21 Σεπτεμβρίου). Ασκήθηκε, ωστόσο, έντονη πίεση από μια ομάδα επιτρόπων, με επικεφαλής τον Επίτροπο για την Ψηφιακή Οικονομία Γκίντερ Έτινγκερ, να γίνουν αλλαγές με στόχο την ελάφρυνση επιχειρήσεων που επιδιώκουν να έχουν τον έλεγχο των εξαγωγών για  τεχνολογίες που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για παρακολούθηση.

Ο Γιούνκερ μετέφερε το νομοσχέδιο στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του Σώματος των Επιτρόπων την επόμενη εβδομάδα (28 Σεπτεμβρίου). Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο ίδιος απέσυρε μια αλλαγή στην αμφιλεγόμενη απαγόρευση της Επιτροπής σχετικά με τα τέλη περιαγωγής της κινητής τηλεφωνίας, προκαλώντας τη σφοδρή αντίδραση ομάδων πολιτών και εταιρειών τηλεπικοινωνιών.

«Δεδομένου ότι αυτό αποτελεί πολιτικό ζήτημα, το σώμα θα πρέπει να έχει την πλήρη κυριότητα. Συνεπώς, ο Πρόεδρος αποφάσισε να το θέσει σε μια από τις προσεχείς ατζέντες του Σώματος», δήλωσε πηγή της Επιτροπής.

Αρχικά, είχε οριστεί να εγκριθεί το νομοσχέδιο με γραπτή διαδικασία, αλλά τώρα θα πρέπει να συζητηθεί μεταξύ των Επιτρόπων, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει αντιδράσεις.

Αρκετές ομάδες της βιομηχανίας και μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας έχουν ασκήσει πιέσεις για να καταστεί  το νομοσχέδιο πιο φιλικό προς τις επιχειρήσεις.

Περισσότερα εδώ.