Συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη με επίκεντρο προσφυγικό και Κυπριακό
22 Σεπτεμβρίου, 2016
Αζέρος πρόεδρος: «Οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από το κλείσιμο του ΟΑΣΕ στο Αζερμπαϊτζάν»
22 Σεπτεμβρίου, 2016

Offshore στις Μπαχάμες διηύθυνε η πρώην Επίτροπος Ανταγωνισμού της Κομισιόν, Νίλι Κρόες

Εξωχώρια εταιρεία (offshore) στις Μπαχάμες διηύθυνε η Ολλανδή πρώην Επίτροπος Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Νίλι Κρόες, σύμφωνα με αρχεία που διέρρευσαν χθες (21 Σεπτεμβρίου) και τα οποία αποτελούν συνέχεια των αποκαλύψεων των «Panama Papers».

Η Νίλι Κρόες διετέλεσε διευθύντρια της εταιρείας Mint Holdings Limited με έδρα τις Μπαχάμες, μεταξύ του 2000 και του 2009, παραβιάζοντας τον κώδικα δεοντολογίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο οποίος αναφέρει ότι «οι επίτροποι δεν μπορούν να ασκούν οποιαδήποτε άλλη επαγγελματική δραστηριότητα, αμειβόμενη ή μη».

Η νομική ομάδα της Κρόες δήλωσε στο διεθνή Τύπο, συμπεριλαμβανομένης της βρετανικής εφημερίδας  Guardian, ότι η πελάτης τους «συμφωνεί ότι τυπικά θα έπρεπε να είχε δηλώσει ότι κατείχε τη διευθυντική θέση στην εταιρία». Πρόσθεσαν ότι η Κρόες «θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το ζήτημα και θα αναλάβει την πλήρη ευθύνη για αυτό».

Η Κρόες, η οποία διετέλεσε Επίτροπος μεταξύ 2004 και 2014, απέδωσε το γεγονός σε «αβλεψία», καθώς είχε την εντύπωση  ότι η εταιρία είχε ρευστοποιηθεί  το 2002, και υποστήριξε ότι δεν είχε λάβει καμία πληρωμή για το ρόλο της.

Εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε ότι η πρώην Επίτροπος τους είχε πλέον ενημερώσει για το διευθυντικό της ρόλο στην εταιρία, και ότι «θα ελέγξουμε και θα αναλύσουμε τις πληροφορίες αυτές πριν αποφασίσουμε» ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν.

Η εταιρεία ιδρύθηκε από ένα διαχειριστή ιδιωτικών κεφαλαίων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ως όχημα για να εξασφαλίσει τα μισά από τα διεθνή περιουσιακά στοιχεία του ενεργειακού κολοσσού Enron, λίγο πριν την κατάρρευσή του, αλλά η συμφωνία των 7 δις δολαρίων (6,3 εκ. ευρώ) κατέρρευσε.

Περισσότερα εδώ.