Μπόρις Τζόνσον: Το Brexit θα ξεκινήσει στις αρχές του 2017
2 Οκτωβρίου, 2016
Υποψηφιότητα για τη θέση του Γ.Γ. του ΟΗΕ ενδέχεται να βάλει η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Γκεοργκίεβα
2 Οκτωβρίου, 2016

Έτοιμη να επιβάλλει κυρώσεις στην Κρόες η Επιτροπή

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απέστειλε επιστολή στη Νίλι Κρόες την Πέμπτη (22 Σεπτεμβρίου), προκειμένου να αποσαφηνίσει τη συμμετοχή της στην εταιρεία με έδρα τις Μπαχάμες, αφού η ομάδα του καθυστέρησε πέντε μέρες να διαβάσει το email από της πρώην Αντιπροέδρου, με το οποίο ομολογούσε τη συμμετοχή της στην υπεράκτια εταιρεία.

Μετά από μια νέα διαρροή ονομάτων που εμπλέκονται σε φορολογικούς παραδείσους, η πρώην Επίτροπος Νίλι Κρόες βρέθηκε στο στόχαστρο, μετά την αποκάλυψη ότι ήταν  διευθύντρια μιας επιχείρησης στις Μπαχάμες, παραβιάζοντας  τον κώδικα δεοντολογίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε σε δημοσιογράφους την Πέμπτη ότι «υπάρχει προοπτική» για την επιβολή κυρώσεων κατά της πρώην Επιτρόπου, αλλά η εκτελεστική εξουσία αναμένει κάποιες διευκρινίσεις από την πλευρά της, πριν κάνει οποιαδήποτε βήμα.

Ο Γιούνκερ  ρώτησε την Ολλανδή πολιτικό πότε ανέλαβε καθήκοντα στην εταιρεία, πότε συνειδητοποίησε το λάθος της, και πότε το διόρθωσε, μεταξύ άλλων ζητήματα που σχετίζονται με την αλληλουχία των γεγονότων.

Σύμφωνα με την έρευνα υπό την ηγεσία της Διεθνούς Κοινοπραξίας των Ερευνητικών Δημοσιογράφων, η Νίλι Κρόες διετέλεσε διευθύντρια μιας εταιρείας με έδρα τις Μπαχάμες (Mint Holdings) μεταξύ του 2000 και του 2009. Ανέλαβε το αξίωμα της Επιτρόπου Ανταγωνισμού το 2004 και έγινε αντιπρόεδρος για την Ψηφιακή Ατζέντα το 2009 .

Σε επιστολή που απέστειλε σε διάφορους οργανισμούς ειδήσεων και στον ίδιο τον Πρόεδρο της Επιτροπής, η νομική της ομάδα υποστήριξε ότι η Κρόες πίστευε ότι η επιχείρηση είχε κλείσει το 2002. Ωστόσο, ο δικηγόρος της είπε ότι θα αναλάβει «πλήρη ευθύνη» .

Περισσότερα εδώ.