Θα λογοδοτήσει ο Ντράγκι για τη χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ
2 Οκτωβρίου, 2016
Απέκλεισε το ενδεχόμενο «παράλληλης συμφωνίας» της Δανίας με την Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία ο Τίμερμανς
3 Οκτωβρίου, 2016

Ευρωσκεπτικιστές ευρωβουλευτές στοχοποιούν τον Μάρτιν Σούλτς

Βρετανοί ευρωβουλευτές συνέταξαν τροπολογία με στόχο τον περιορισμό της θητείας του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε πέντε έτη, ή δύο μισές θητείες. Ένας ελιγμός που έχει σχεδιαστεί ειδικά για να βγει από τη μέση ο Μάρτιν Σούλτς, όπως αναφέρει η EurActiv Γαλλίας.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από τον ευρωβουλευτή των Συντηρητικών  Άσλει Φοξ και υποστηρίχτηκε από το κυριαρχούμενο από Βρετανούς κόμμα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR). Η ιδέα είναι να ενταχθεί το ζήτημα του περιορισμού της θητείας του προέδρου στην έκθεση «Corbett» σχετικά με την αναθεώρηση των κανόνων της διαδικασίας του θεσμικού οργάνου.

Η πιθανότητα να είναι και πάλι ο Σούλτς ο προεδρικός υποψήφιος για την ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S & D), επιτρέποντάς του ενδεχομένως να παραμείνει στη θέση για επτάμιση χρόνια, έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα τη δεξιά πτέρυγα του Κοινοβουλίου. Η διαδικασία υπαγορεύει ότι η Προεδρία αλλάζει χέρια μεταξύ των κυρίαρχων κομμάτων στα μισά της κοινοβουλευτικής εντολής, αλλά δεν υπάρχει κανένας κανόνας για αυτό.

Η εν λόγω τροποποίηση θα τεθεί στην επιτροπή συνταγματικών υποθέσεων το Νοέμβριο, πριν πάει στην ολομέλεια. Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει αντίδραση από τα μέλη των έξι από τις οκτώ πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μόνο οι Σοσιαλδημοκράτες και το ακροδεξιό κόμμα η Ευρώπη των Εθνών και των Ελευθεριών αντιτάχθηκαν ομόφωνα την τροπολογία.

Από την πλευρά του, ο Φοξ δήλωσε ότι ο περιορισμός της διάρκειας της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα «προωθήσει φρέσκια ηγεσία», θα «αναδείξει τις δημοκρατικές αξίες» του ιδρύματος, και θα εναρμονίσει το Κοινοβούλιο με το Συμβούλιο, το οποίο έχει ήδη παρόμοιο κανόνα.

Περισσότερα εδώ.