Η ΕΕ θέτει σε εφαρμογή το σχέδιο χορήγησης προπληρωμένων καρτών σε μετανάστες στην Τουρκία
2 Οκτωβρίου, 2016
Ο αντικαγκελάριος Γκάμπριελ κρατάει αποστάσεις για τον πόλεμο στη Συρία
2 Οκτωβρίου, 2016

Η Γαλλία και η Γερμανία σχεδιάζουν την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού στρατού

Σε ανεπίσημη συνάντηση υπουργών Άμυνας που ξεκινά σήμερα, η Γαλλία και η Γερμανία θα εξετάσουν το πιο φιλόδοξο σχέδιο άμυνας που έχει γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα τελευταία 20 χρόνια.

Οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Άμυνας, συμπεριλαμβανομένου και του Βρετανού Μάικλ Φάλον, θα συζητήσουν τις γαλλογερμανικές προτάσεις με την ελπίδα να καταλήξουν σε μία κοινή στρατηγική εν όψει της συνόδου κορυφής του Δεκεμβρίου.

Η Βρετανία, η οποία διατηρεί ακόμη το δικαίωμα ψήφου μέχρι να αποχωρήσει από την ΕΕ, αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό το σχέδιο, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι θα αποδυναμωθεί ο ρόλος του ΝΑΤΟ, ενώ βρίσκει υποστήριξη από την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής.

Η ιδέα για τη δημιουργία κοινών αυτόνομων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, χωρίς τη συνδρομή των ΗΠΑ έχει συζητηθεί και κατά το παρελθόν, με αρκετές πρωτοβουλίες που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1990.

Οι ευρωπαϊκές στρατιωτικές δαπάνες είναι κατά πολύ μικρότερες σε σύγκριση με αυτές των ΗΠΑ, με τη Βρετανία, την Εσθονία και την Ελλάδα να αποτελούν εξαίρεση, δαπανώντας σημαντικά ποσά στον τομέα της άμυνας.

«Η πρωτοβουλία έχει σχεδιαστεί για μία δυνατή Ευρώπη», δήλωσε η Υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λέγιεν, ενώ πρόσθεσε: «Αυτή η Ευρώπη θέλει να έχει καλές σχέσεις με τη Βρετανία στο μέλλον, ειδικά σε θέματα ασφάλειας».

Περισσότερα εδώ.