Η στρατηγική της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα διχάζει τις βιομηχανίες μεταφορών
2 Οκτωβρίου, 2016
Συνεχίζεται το πολιτικό αδιέξοδο στην Ισπανία μετά τις περιφερειακές εκλογές
2 Οκτωβρίου, 2016

Οι χώρες της Βαλκανικής οδού στρέφονται στη Λιβύη για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης

Οι Ευρωπαϊκές χώρες  της Βαλκανικής οδού συμφώνησαν το Σάββατο (24 Σεπτεμβρίου) να επικεντρωθούν στους πιο εύκολα επιτεύξιμους τρόπους πρόληψης άλλων μεταναστευτικών ροών, και όχι στα μεγάλα ζητήματα που έχουν διχάσει την ΕΕ, δήλωσε η Αυστρία.

Η Βιέννη συγκάλεσε σύνοδο κορυφής των χωρών κατά μήκος της Βαλκανικής οδού με την ελπίδα να πιέσει τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλαμβάνουν ταχύτερα δράση για τη μεταναστευτική κρίση η οποία έχει προκαλέσει βαθιές διαιρέσεις στο μπλοκ.

«Επικεντρωνόμαστε εκεί  όπου μπορούμε να επιτύχουμε κάτι και να το υλοποιήσουμε πιο δυναμικά» , δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Αυστριακός Καγκελάριος Κρίστιαν Κέρν μετά τη συνάντηση.

Η Αυστρία και οι γειτονικές Βαλκανικές χώρες εξόργισαν την Αθήνα με τη θέσπιση κοινών συνοριακών περιορισμών το Φεβρουάριο, που σε μεγάλο βαθμό οδήγησαν στο κλείσιμο της διαδρομής, αφήνοντας χιλιάδες μετανάστες εγκλωβισμένους στην ελληνική επικράτεια και υπονομεύοντας τις εκκλήσεις της Γερμανίας για ενωμένη δράση της ΕΕ.

Έκτοτε οι εντάσεις μεταξύ της Γερμανίας και της Ελλάδας έχουν καταλαγιάσει, εν μέρει λόγω της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας  η οποία έχει επιβραδύνει τη ροή των μεταναστών προς την Ελλάδα. Τόσο η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο Αλέξης Τσίπρας παρευρέθηκαν στη σύνοδο κορυφής της Βιέννης.

Ένας από τους τρεις κύριους στόχους που συμφωνήθηκαν κατά τις συνομιλίες του Σαββάτου ήταν να εργαστούν για την πλήρη εφαρμογή της εν λόγω συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένου του αδιεξόδου στο θέμα της μετακίνησης χωρίς βίζα για τους Τούρκους υπηκόους , δήλωσε ο Κέρν.

Περισσότερα εδώ.