Συνεχίζεται το πολιτικό αδιέξοδο στην Ισπανία μετά τις περιφερειακές εκλογές
2 Οκτωβρίου, 2016
Ολάντ: Οι μετανάστες της «ζούγκλας» του Καλαί πρέπει να μεταφερθούν στην Αγγλία
2 Οκτωβρίου, 2016

Σε Βρυξέλλες και Βερολίνο ο Ντράγκι με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης

Βρυξέλλες και Βερολίνο επισκέπτεται αυτή την εβδομάδα ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, για να μεταφέρει το επείγον μήνυμα πως οι κυβερνήσεις πρέπει να δράσουν ώστε να ενισχύσουν την οικονομία. Στη γερμανική πρωτεύουσα, μάλιστα, εκτιμάται πως θα μεταφέρει ένα ακόμα πιο ιδιαίτερο μήνυμα: Ξοδέψτε περισσότερα, τώρα.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο πρόεδρος της ΕΚΤ θα καταθέσει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σήμερα, ενώ την Τετάρτη θα μιλήσει σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση Γερμανών βουλευτών. Μια από τις ανησυχίες του είναι πως οι κυβερνήσεις αργούν πολύ να εφαρμόσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ μια ακόμα ανησυχία είναι πως, ακόμα και αν επιταχύνουν, τα οφέλη θα χρειαστούν χρόνια για να φανούν.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, ο Ντράγκι θεωρεί πως διαθέτει πλεονάσματα τέτοια που δίνουν στην κυβέρνηση Μέρκελ το δημοσιονομικό περιθώριο να αυξήσει τη ζήτηση άμεσα. Το Βερολίνο, ωστόσο, βλέπει διαφορετικά τα πράγματα, εκτιμώντας, μεταξύ άλλων, πως οι κυβερνητικές δαπάνες υπερβαίνουν τις καταναλωτικές δαπάνες εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο.

Όπως σχολιάζει στο Bloomberg ο επικεφαλής οικονομολόγος της Union Investment Privatfonds, David Milleker, «αν βγάλεις την κατανάλωση και τις κατασκευές, τότε η Γερμανία θα είχε ελάχιστη ανάπτυξη». «Θα μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα, όμως δεν μπορείς να κατηγορήσεις την κυβέρνηση που δεν κάνει τίποτα, όχι πλέον».

Ωστόσο, η ΕΚΤ θέλει οι πολιτικοί να εντείνουν τις προσπάθειες. Η νομισματική πολιτική έχει ήδη «τεντωθεί», όμως τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν αυτή την εβδομάδα προβλέπεται ότι θα δείξουν πως ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη κινείται στο μόλις 0,4%, πολύ χαμηλότερα του στόχου της ΕΚΤ, με τον πληθωρισμό στη Γερμανία λίγο υψηλότερα, στο 0,5%. Η ανεργία στην ευρωζώνη πιθανότατα μειώθηκε στο 10% τον Αύγουστο από 10,1% τον Ιούλιο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg.

Περισσότερα εδώ.