Σε υψηλούς τόνους το πρώτο ντιμπέιτ Τραμπ-Κλίντον
2 Οκτωβρίου, 2016
Αλλαγή του νομικού πλαισίου για την κυκλοφορία αυτόματων οχημάτων θέλουν οι χώρες της ΕΕ
2 Οκτωβρίου, 2016

Τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ για το αέριο στη σκιά των ΗΠΑ

Κρίσιμη τριμερής υπουργική συνάντηση με Ισραήλ και Κύπρο, πραγματοποιείται την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, με οικοδεσπότη τον υπουργό Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη.

Στη συνάντηση θα παραστούν οι υπουργοί Γιώργος Λακκοτρύπης και Yuval Steinitz. Μέχρι στιγμής δεν έχει δημοσιοποιηθεί η ακριβής ατζέντα της συνάντησης, ωστόσο είναι γνωστό ότι οι τρεις χώρες έχουν συμπήξει «συμμαχία» για την από κοινού αντιμετώπιση θεμάτων, όπως η μεταφορά αερίου από τα κοιτάσματα της ισραηλινής (Tamar, Leviathan) και κυπριακής ΑΟΖ (Αφροδίτη) προς τις χώρες κατανάλωσης.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, όμως, δύσκολα θα μπορέσει να βρεθεί κοινός τόπος. Η Ελλάδα ευνοεί την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού από τα κοιτάσματα προς Κύπρο, Κρήτη, ηπειρωτική Ελλάδα, Ιταλία.

Η Κύπρος στις όποιες λύσεις -με εξαίρεση αυτή που προβλέπει παρεμβολή Τουρκίας- βάζει ως προτεραιότητα την τροφοδοσία της με αέριο. Το Ισραήλ συζητά συνδυασμό λύσεων με τερματικούς υγροποιημένου αερίου, πλωτούς και μη και αγωγούς προς τις ακτές του.

Κλειδί για τις εξελίξεις θα είναι οι τιμές φυσικού αερίου, που σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Καταλύτης όμως θα είναι και η στάση των ΗΠΑ που χαράσσεται ευνοώντας «οικονομικές» λύσεις με εμπλοκή και της Τουρκίας.

Στις οκτώ Σεπτεμβρίου, ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή της Αμερικανικής Βουλής, οι Amos Hochstein και Jonathan Elkind ειδικός απεσταλμένος του State Department για τις διεθνείς ενεργειακές υποθέσεις και υπηρεσιακός υφυπουργός του υπουργείου Ενέργειας αντιστοίχως, δεν μπορούσαν να γίνουν πιο σαφείς, ως προς τις επιδιώξεις και τις λύσεις που προωθεί η διπλωματία της υπερδύναμης.

Περισσότερα εδώ.