Τουρκία: Παρατείνεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης
3 Οκτωβρίου, 2016
Επιτροπή: Θα ελέγχονται οι εξαγωγές των συστημάτων παρακολούθησης
3 Οκτωβρίου, 2016

Ενισχύεται η διαφάνεια στις συναντήσεις των αξιωματούχων της ΕΕ

Η ΕΕ παρουσίασε σχέδιο Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να υποχρεώνει τους εκπροσώπους ομάδων συμφερόντων να εγγράφονται πριν από τη συνάντηση με κορυφαίους αξιωματούχους, μετά από μια σειρά περιπτώσεων που βγήκαν στη δημοσιότητα και αφορούν τη διαφάνεια των πρώην Επιτρόπων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ήδη υποχρεώνει τους λομπίστες που εκπροσωπούν επιχειρήσεις, ομάδες για το εμπόριο και ΜΚΟ να κάνουν εγγραφή πριν από τη συνάντηση με ανώτερους αξιωματούχους.

Ωστόσο, θέλει να επεκτείνει τον συγκεκριμένο κανόνα τόσο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο αντιπροσωπεύει τους ηγέτες των 28 κρατών-μελών.

«Οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν ποιος προσπαθεί να επηρεάσει τη νομοθεσία της ΕΕ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς σε συνέντευξη Τύπου.

«Προτείνουμε έναν απλό κανόνα. Δεν θα είναι εφικτή η συνάντηση με φορείς λήψης αποφάσεων χωρίς προηγούμενη εγγραφή», πρόσθεσε. «Εκείνοι που δεν συμβαδίζουν με τους κανόνες διατρέχουν τον κίνδυνο να μην έχουν επαφή με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ ή να αφαιρεθούν από το μητρώο συνολικά».

Η πρόταση έρχεται μετά το γεγονός ότι ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο πήρε μια συμβουλευτική θέση στην αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs, προκαλώντας σάλο για εξυπηρέτηση συμφερόντων.

Περισσότερα εδώ.