Η ΕΕ θα ιδρύσει το «Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης» για νέους εθελοντές
3 Οκτωβρίου, 2016
Η ηλεκτρική επανάσταση των αυτοκινήτων έρχεται σύντομα
3 Οκτωβρίου, 2016

Η Επίτροπος Δικαιοσύνης πιέζει την ΕΕ για την ίδρυση Ευρωπαϊκής Eισαγγελικής Αρχής

H αρμόδια Επίτροπος για τη Δικαιοσύνη Βέρα Γιούροβα προχωρά με το φιλόδοξο σχέδιό της για την ίδρυση μίας Ευρωπαϊκής Εισαγγελικής Αρχής έως το 2019. Ωστόσο, τα κράτη μέλη διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για τη μεταβίβαση του ελέγχου σε μια ευρωπαϊκή κεντρική αρχή.

Η Τσέχα Επίτροπος βρέθηκε στη Γερμανία τις προηγούμενες ημέρες, όπου συνάντησε τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε καθώς και τον υπουργό Εσωτερικών Τομάς ντε Μεζιέρ και τον υπουργό Δικαιοσύνης Χέικο Μάας.

Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η συμφωνία Privacy Shield μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ για την προστασία των εμπορικών δεδομένων των ευρωπαίων πολιτών και η αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους και των διακρίσεων.

Ωστόσο, στην κορυφή της ατζέντας της Επιτρόπου ήταν η ίδρυση της Κεντρικής Εισαγγελικής Αρχής, η οποία θα έχει ως στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση της διαφθοράς και θα χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ. Η Επίτροπος θέλει να ξεκινήσει η πρωτοβουλία όσο το δυνατόν το  συντομότερο.

«Εάν όλα πάνε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι υπουργοί των κρατών μελών της ΕΕ θα έχουν εγκρίνει το σχέδιο μέχρι τον Δεκέμβριο», δήλωσε χαρακτηριστικά. Επίσης πρόσθεσε ότι  «οι εγκληματικές δραστηριότητες που επηρεάζουν τον προϋπολογισμό της ΕΕ, όπως η διασυνοριακή φοροδιαφυγή στον τομέα του ΦΠΑ είναι ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα και δε μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από τις εθνικές αρχές». Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι η ΕΕ χάνει γύρω στα 50 εκατ. ευρώ από  την απάτη στον τομέα του ΦΠΑ, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αλλά ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος, γύρω στα 160 εκατ. ευρώ. «Χρειαζόμαστε αποτελεσματική απάντηση σε αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις τόσο στον ευρωπαϊκό όσο και στους εθνικούς προϋπολογισμούς», κατέληξε.

Περισσότερα εδώ.