FT: Η Μέρκελ επέπληξε τον Τσίπρα για τους χειρισμούς στο προσφυγικό
3 Οκτωβρίου, 2016
Τουρκία: Παρατείνεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης
3 Οκτωβρίου, 2016

«Συμβούλιο παραγωγικότητας» ζητά η ευρωζώνη

Την υποχρέωση να δημιουργήσουν Εθνικά Συμβούλια Παραγωγικότητας, «αναλαμβάνουν» τα μέλη της Ευρωζώνης, σύμφωνα με την πρόσφατη σύσταση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (20/9/2016).

Η σύσταση των συμβουλίων αυτών, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 20 Μαρτίου του 2018, ενώ ανάλογες δομές προτρέπονται να δημιουργήσουν και τα μη μέλη της ζώνης του ευρώ.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο της ΕΕ, τα Εθνικά Συμβούλια Παραγωγικότητας θα παρακολουθούν τις επιδόσεις και θα διαμορφώνουν τον εθνικό διάλογο στους τομείς της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας, ενώ με συγκεκριμένες παρεμβάσεις, θα προωθούν τις αναγκαίες πολιτικές και μεταρρυθμίσεις, τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο – μετά από συνεργασία με τα αντίστοιχα των άλλων χωρών – και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τα εν λόγω συμβούλια θα αναλύουν τις εξελίξεις στους τομείς της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας, μεταξύ άλλων σε σχέση με τους παγκόσμιους ανταγωνιστές, λαμβάνοντας υπόψη τις εθνικές ιδιαιτερότητες και τις καθιερωμένες πρακτικές, ενώ με τα στοιχεία που θα παράχουν στην ΕΕ, θα συμβάλλουν στη διαμόρφωση των εξαμηνιαίων εκθέσεών της. Οι δε αναλύσεις που εκπονούν θα πρέπει να δημοσιοποιούνται.

Με βάση τα όσα αναφέρει η ΕΕ, η σύσταση των συμβουλίων αυτών, κρίνεται απαραίτητη, καθώς η πρόσφατη κρίση έδειξε ότι τα κράτη μέλη που έχουν ως νόμισμα το ευρώ μπορεί να είναιιδιαίτερα ευάλωτα στην πιθανή συσσώρευση και την αιφνίδια εκδήλωση μακροοικονομικών ανισορροπιών που ενδέχεται να μεταδοθούν ως δευτερογενείς επιπτώσεις σε άλλα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ καθώς σε κράτη μέλη εκτός της ζώνης του ευρώ.

Περισσότερα εδώ.