Διπλασιάστηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο
4 Οκτωβρίου, 2016
Βήμα μπροστά για την κατασκευή του αγωγού TurkStream από Ρωσία και Τουρκία
4 Οκτωβρίου, 2016

Η Μέι καλείται να ξεκαθαρίσει τη θέση της για το Brexit στο συνέδριο των Συντηρητικών

H Τερέζα Μέι καλείται να αντιμετωπίσει το πρώτο συνέδριο του κόμματός των Συντηρητικών ως ηγέτης και πρωθυπουργός αυτό το Σαββατοκύριακο, καθώς ο χρόνος πιέζει για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 που θα σημάνει την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ως ηγέτης των Συντηρητικών, η Μέι έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι « το Brexit σημαίνει Brexit» και ότι το 2016 δεν θα είναι το έτος έναρξης των διαπραγματεύσεων- θέση η οποία είναι πιθανό να εξεταστεί περαιτέρω, καθώς το ευρωφοβικό κόμμα θα συνεδριάσει στο Μπέρμιγχαμ από την Κυριακή μέχρι την Τετάρτη.

Ήδη, τρεις βασικοί υπουργοί του Brexit έχουν στείλει θολά μηνύματα για το αν η κυβέρνηση θα πρέπει να επιχειρήσει ένα «σκληρό» ή ένα «ήπιο» Brexit, καθώς είναι απαραίτητο να καταλήξουν σε μία ενιαία διαπραγματευτική θέση, πριν την ενεργοποίηση του Άρθρου 50, προκειμένου το Λονδίνο να εξασφαλίσει την επίτευξη των  στόχων του.

Δεν είναι ακόμη γνωστό αν η Μέι επιδιώκει ένα «σκληρό» Brexit – με άμεση αποδέσμευση από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ – ή ένα «ήπιο», στο οποίο θα μπορούσε να διατηρηθεί η πρόσβαση στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον έχει δηλώσει ότι το Άρθρο 50 θα ενεργοποιηθεί στις αρχές του επόμενου έτους, με την Ντάουνινγκ Στριτ να διαψεύδει κατηγορηματικά τις δηλώσεις του.

Σε αντίθεση με τη Μέι, ο Τζόνσον και οι άλλοι δύο υπουργοί ζωτικής σημασίας για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ, ο υπουργός Εξόδου από την ΕΕ Ντέιβιντ Ντέιβις και ο υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου Λίαμ Φοξ, φαίνεται να τάσσονται υπέρ ενός σκληρού Brexit.

Περισσότερα εδώ.