Κρέτσου: «Ελλιπείς οι προτάσεις της Ρουμανίας για λήψη κοινοτικής χρηματοδότησης»
5 Οκτωβρίου, 2016
Συμβούλιο της Ευρώπης: Η εκστρατεία υπέρ του Brexit πυροδότησε ξενοφοβικά συναισθήματα
5 Οκτωβρίου, 2016

Επιτροπή: «Η ανανεώσιμη ενέργεια δεν θα εναρμονίζεται με τα εθνικά πλαίσια»

Η «ενεργός συμμετοχή» των πολιτών και των τοπικών κοινοτήτων στην προσφορά και τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι «το κύριο θέμα» των νέων ενεργειακών προτάσεων, που η Επιτροπή προετοιμάζει για το τέλος του έτους, σύμφωνα με έναν ανώτερο αξιωματούχο της ΕΕ που απέκλεισε την εναρμόνιση των νόμων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από τα εθνικά πλαίσια στήριξης.

Η Μαρί Ντόνελι, μία από τους ανώτατους αξιωματούχους στη γενική διεύθυνση ενέργειας της Επιτροπής, δήλωσε ότι η νέα οδηγία δεν θα περιλαμβάνει την εναρμόνιση των εθνικών πλαισίων στήριξης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προσθέτοντας ότι θα επιδιωχθεί η περαιτέρω «περιφερειοποίηση» των ενεργειακών αγορών. «Σε μια ενιαία αγορά ενέργειας θα μπορούσε να προβλέφθεί ένας ενιαίος μηχανισμός στήριξης, αλλά δεν νομίζω ότι είμαστε σε αυτό το στάδιο ακόμη», δήλωσε η Ντόνελι σε εκπροσώπους της βιομηχανίας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την περασμένη Πέμπτη (29 Σεπτεμβρίου).

Οι εταιρείες ενέργειας έχουν καταδικάσει διεθνώς τις αναδρομικές περικοπές στα εθνικά πλαίσια στήριξης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως εκείνες που επιβλήθηκαν από την Ισπανία το 2010, μετά την ηλιακή φούσκα. Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έκανε έκκληση για κάποιου είδους «εναρμόνιση» σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να εμποδίσει τις χώρες να αλλάξουν νομοθεσία.

Αλλά οι διαφορές μεταξύ των εθνικών αγορών «εξακολουθούν να είναι πολύ σημαντικές», διευκρίνισε η Ντόνελι, προσθέτοντας ότι «ένα ενιαίο σύστημα στήριξης» για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα είναι περίπλοκο». «Έτσι, η Επιτροπή επιδιώκει την περιφερειοποίηση, καθώς θα αποτελέσει ορόσημο για την επίτευξη μιας ενιαίας αγοράς ενέργειας», δήλωσε στην εκδήλωση του Κοινοβουλίου, η οποία υποστηρίχθηκε από τη φιλανδική εταιρία ενέργειας  Fortum.

Η βιομηχανία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αντιτίθεται στην εναρμόνιση των εθνικών συστημάτων επιδότησης, υποστηρίζοντας ότι οι ευρωπαϊκές αγορές είναι υπερβολικά κατακερματισμένες για να το επιτρέψουν. Η Επιτροπή έχει ακολουθήσει την ίδια γραμμή, αν και είχε σημειώσει τον Ιανουάριο του 2011 ότι η εναρμόνιση θα μπορούσε να προβλεφθεί μακροπρόθεσμα.

Περισσότερα εδώ.