Ενεργοποίηση του Άρθρου 50 μέχρι το τέλος Μαρτίου, ανακοίνωσε η Μέι
5 Οκτωβρίου, 2016
Ντε Μεζιέρ: «Οι μετανάστες πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα»
5 Οκτωβρίου, 2016

Καθυστερούν τα μέτρα για την ευρυζωνικότητα σε 19 κράτη μέλη

Tην τελευταία προειδοποίησή σε 19 κράτη μέλη (ανάμεσά τους κι η Ελλάδα) εξέδωσε με επιστολή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να εντάξουν στην εθνική νομοθεσία τους κανόνες για τη μείωση του κόστους, ούτως ώστε να συμβάλουν στην ανάπτυξη των ευρυζωνικών δικτύων.

Συγκεκριμένα, τα μέτρα τα οποία θα πρέπει να εφαρμοστούν αφορούν στη μείωση του κόστους του διαδικτύου κατά 30%, καθώς και στην αξιοποίηση των ήδη υπαρχουσών εγκαταστάσεων (πυλώνες, στύλοι, αγωγοί) για τη βελτίωση των ευρυζωνικών δικτύων. Για παράδειγμα, η επανεγκατάσταση των υποδομών (πχ σκάψιμο δρόμων) κοστίζει σχεδόν 80% περισσότερο, ενώ η οδηγία της Επιτροπής είναι να μειωθεί αυτό το κόστος. Επίσης, μέτρα που πρέπει να ληφθούν είναι ο καλύτερος συντονισμός των έργων πολιτικού μηχανικού και υποδομής, ταχύτερη, απλούστερη και πιο διαφανής διαδικασία χορήγησης αδειών σε εταιρείες και ο εξοπλισμός των νέων κτιρίων με ποιοτικότερα δίκτυα.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν περιθώριο δύο μήνες να εγκρίνουν τα συγκεκριμένα μέτρα, καθώς η πρώτη προθεσμία ήταν η 1η Ιανουαρίου 2016, ενώ στο μεσοδιάστημα είχε υπάρξει ξανά προειδοποίηση.

Με τη συγκεκριμένη νομοθεσία, οι στόχοι της Επιτροπής είναι η ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας εντός της ΕΕ. Συγκεκριμένα, όπως προβλέπει η «Ψηφιακή Ατζέντα», μέχρι το 2025 όλες οι δημόσιες υπηρεσίες, τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τα πανεπιστήμια πρέπει να έχουν πρόσβαση σε εξαιρετικά υψηλή ταχύτητα σύνδεσης, η οποία θα αγγίζει έως και το 1 gigabyte το δεπτερόλεπτο.

Αναφορικά με τα νοικοκυριά, η ταχύτητα σύνδεσης που θα πρέπει να έχουν είναι τα 100 Mbps, ανεξάρτητα σε ποια περιοχή βρίσκονται, αγροτική ή αστική, ενώ όλοι οι οδικοί άξονες θα πρέπει να έχουν κάλυψη 5G.

Περισσότερα εδώ.