Καθυστερούν τα μέτρα για την ευρυζωνικότητα σε 19 κράτη μέλη
5 Οκτωβρίου, 2016
Κρέτσου: «Ελλιπείς οι προτάσεις της Ρουμανίας για λήψη κοινοτικής χρηματοδότησης»
5 Οκτωβρίου, 2016

Ντε Μεζιέρ: «Οι μετανάστες πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα»

Ενισχύονται οι φωνές στη Γερμανία που υποστηρίζουν την επιστροφή των αιτούντων ασύλου από τις χώρες της ΕΕ στην Ελλάδα.

Σε μια συνέντευξη του στην Καθημερινή, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ δήλωσε ότι θέλει να επαναφέρει τους κανόνες της ΕΕ, οι οποίες υποχρεώνουν τους αιτούντες άσυλο να στέλνονται πίσω στην Ελλάδα, ως πρώτη χώρα υποδοχής της ΕΕ.

«Θα ήθελα να εφαρμοστεί και πάλι η συνθήκη του Δουβλίνου. Θα ξεκινήσουμε τις συζητήσεις για το θέμα αυτό σε συνάντηση με τους υπουργούς Εσωτερικών της ΕΕ, αργότερα τον Οκτώβριο», συνέχισε. Ο κανονισμός του Δουβλίνου καθιστά υπεύθυνη για την εφαρμογή των κανονισμών αιτούντων άσυλο την πρώτη χώρα άφιξης, κάτι που θέτει την Ελλάδα ως πρώτο κράτος υποδοχής για πάνω από ένα εκατομμύριο μετανάστες που έφτασαν στην ΕΕ το περασμένο έτος.

Η συμφωνία αναφέρει επίσης ότι οι αιτούντες άσυλο θα πρέπει να επιστρέψουν στην πρώτη χώρα που έφτασαν μέχρι να εξεταστεί η υπόθεση ασύλου που κατέθεσαν.

Η Γερμανία ανέστειλε τη συμφωνία του Δουβλίνου τον Αύγουστο του 2016, γεγονός που προκάλεσε τη μαζική είσοδο μεταναστών προς την Ευρώπη, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς κατέληξε στη Γερμανία. Αλλά αυτός ο όρος είχε ανασταλεί για την Ελλάδα το 2011, αφού η χώρα καταδικάστηκε από την ΕΕ για κακομεταχείριση των μεταναστών που ζητούν διεθνή προστασία. Η Επιτροπή πλέον δέχεται την επιστροφή των μεταναστών στην Ελλάδα.

«Έκτοτε η ΕΕ έχει παράσχει σημαντική υποστήριξη, όχι μόνο οικονομικά» στην Ελλάδα για τη βελτίωση των διαδικασιών όσον αφορά τους αιτούντες άσυλο, υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός.

Περισσότερα εδώ.