Επιτροπή: «Η ανανεώσιμη ενέργεια δεν θα εναρμονίζεται με τα εθνικά πλαίσια»
5 Οκτωβρίου, 2016
Συμφωνία Βρυξελλών – Αφγανιστάν για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών
5 Οκτωβρίου, 2016

Συμβούλιο της Ευρώπης: Η εκστρατεία υπέρ του Brexit πυροδότησε ξενοφοβικά συναισθήματα

Το Συμβούλιο της Ευρώπης εξέφρασε χτες την ανησυχία του για την άνοδο της ρατσιστικής βίας στη Βρετανία τα τελευταία χρόνια, προσθέτοντας ότι η εκστρατεία υπέρ του Brexit οδήγησε σε περαιτέρω αύξηση του «αισθήματος εναντίον των ξένων».

Το Συμβούλιο, το οποίο λειτουργεί ως φύλακας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας ανεξάρτητα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστήριξε ότι οι λαϊκές εφημερίδες (tabloid) πυροδότησαν ρητορική μίσους, εκφράζοντας παράλληλα τη λύπηση τους για τη ραγδαία αύξηση της βίας εναντίον των Μουσουλμάνων.

Σε μια έκθεση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ECRI) καταδίκασε τη «σημαντική δυσανεξία στον πολιτικό λόγο στο Ηνωμένο Βασίλειο, εστιάζοντας ιδιαίτερα στον τομέα της μετανάστευσης».

«Δεν είναι τυχαίο ότι η ρατσιστική βία βρίσκεται σε άνοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο την ίδια στιγμή που βλέπουμε ανησυχητικά παραδείγματα μισαλλοδοξίας και ρητορικής μίσους  στις εφημερίδες, στο διαδίκτυο, ακόμη και μεταξύ των πολιτικών», δήλωσε ο πρόεδρος της ECRI Κρίστιαν Αχλουντ.

«Το δημοψήφισμα για το Brexit φαίνεται να έχει οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση του αισθήματος εναντίον των ξένων », γεγονός που καθιστά ακόμη πιο σημαντικό να λάβουν οι βρετανικές αρχές τα απαραίτητα βήματα που περιγράφονται στην έκθεσή μας, ως προτεραιότητα.»

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, οι υποστηρικτές του Brexit βάσισαν σε μεγάλο βαθμό την εκστρατεία τους στη μετανάστευση, καθώς και στην ανάγκη να ανακτήσουν τον έλεγχο στα σύνορα της Βρετανίας.

Περισσότερα εδώ.