Συμβούλιο της Ευρώπης: Η εκστρατεία υπέρ του Brexit πυροδότησε ξενοφοβικά συναισθήματα
5 Οκτωβρίου, 2016
Ελπίδες για τέλος της πολιτικής παράλυσης στην Ισπανία
5 Οκτωβρίου, 2016

Συμφωνία Βρυξελλών – Αφγανιστάν για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε μια καταρχήν «συμφωνία» με το Αφγανιστάν για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, η οποία έχει στόχο κυρίως να διευκολυνθεί ο επαναπατρισμός των Αφγανών οι αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου των οποίων απορρίπτονται από τα κράτη μέλη της ΕΕ, μία ημέρα πριν ξεκινήσει η διεθνής σύνοδος δωρητών σήμερα Τρίτη στις Βρυξέλλες.

Το σχετικό πρωτόκολλο είχε εγκριθεί την περασμένη Πέμπτη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εξ ονόματος των 28 κρατών μελών, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ευρωπαίος αξιωματούχος, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όμως η συζήτηση σχετικά με την έναρξη της εφαρμογής του πρόκειται να γίνει σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου αναμένεται ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι για τη διήμερη διεθνή σύνοδο δωρητών.

«Θα γίνει συμπληρωματική δουλειά όσον αφορά την εφαρμογή (της συμφωνίας) τις επόμενες ημέρες (…), πρόκειται για μια πολύ εντατική διαδικασία, η οποία θα συνεχιστεί», είπε χθες μια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς.

Το Αφγανιστάν ήταν—μετά τη Συρία—η χώρα από την οποία προήλθαν οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο σε χώρες μέλη της ΕΕ το 2015 (περίπου 180.000).

Η τάση επιβεβαιώθηκε το 2016, καθώς μόνο το δεύτερο τρίμηνο 50.300 Αφγανοί πολίτες υπέβαλαν για πρώτη φορά αίτηση για να τους χορηγηθεί άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση (16% του συνόλου), εκ των οποίων τα δύο τρίτα στη Γερμανία, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, το Αφγανιστάν θα δεσμευθεί κυρίως να διευκολύνει των επαναπατρισμό των υπηκόων του οι αιτήσεις των οποίων για τη χορήγηση ασύλου απορρίπτονται «αφού όλες οι διαδικασίες εξαντληθούν».

Περισσότερα εδώ.