Άκυρο το δημοψήφισμα της Ουγγαρίας για την μετεγκατάσταση των προσφύγων
5 Οκτωβρίου, 2016
Παγκόσμια Τράπεζα: «Μειώνονται τα ποσοστά ακραίας φτώχειας»
5 Οκτωβρίου, 2016

Σχέδιο ανθρωπιστικής βοήθειας 25 εκ. ευρώ για το Χαλέπι προτείνει η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε ένα νέο ανθρωπιστικό πρόγραμμα σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη για το πολιορκημένο ήμισυ της συριακής πόλης του Χαλεπίου χθες (4 Οκτωβρίου),τονίζοντας ωστόσο ότι απαιτείται συνεργασία από όλα τα μέρη.

Το σχέδιο, που ονομάζεται «Επείγουσα ανθρωπιστική πρωτοβουλία για το Χαλέπι» έχει ως στόχο την παροχή νερού και επισιτιστικής  και ιατρικής βοήθειας από τα αποθέματα της ΕΕ στο δυτικό Χαλέπι σε έως και 130.000 άτομα στο ελεγχόμενο από επαναστάτες  Ανατολικό Χαλέπι, και την άμεση μεταφορά των επειγόντων ιατρικών περιστατικών από το περιοχή.

Το Ανατολικό Χαλέπι αποκόπηκε στις αρχές Ιουλίου, όταν η συριακή κυβέρνηση και οι συμμαχικές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο της κύριας διαδρομής εφοδιασμού.

Οι μετέπειτα προσπάθειες από πλευράς Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών – που υποστηρίζουν αντίθετες πλευρές στη σύγκρουση – να πετύχουν εκεχειρία και εγγυήσεις από όλα τα μέρη για την εξασφάλιση της ασφάλειας του προσωπικού συνοδείας έχουν αποτύχει επανειλημμένα.

«Η ΕΕ καλεί όλα τα μέρη να παράσχουν επειγόντως τις απαραίτητες εγκρίσεις για να προχωρήσει η παροχή βοήθειας και η ιατρική διακομιδή. Η Επιτροπή προτίθεται να εργαστεί εντατικά τις επόμενες ώρες και ημέρες με τις όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές  προκειμένου να συμβεί αυτό», ανέφερε κοινή δήλωση της επικεφαλής για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μοργκερίνι και του Επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων Χρήστου Στυλιανίδη.

Η ΕΕ δήλωσε ότι η επιχείρηση πρέπει να είναι ουδέτερη και να πραγματοποιηθεί «υπό την αποκλειστική ευθύνη των ανθρωπιστικών οργανώσεων».

Περισσότερα εδώ.