Δεκάδες νεκροί από αεροπορικές επιδρομές στη Συρία
6 Οκτωβρίου, 2016
Δυσπιστία στο ΕΚ για το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής
6 Οκτωβρίου, 2016

H Επιτροπή εξετάζει μέτρα προστασίας για τους χρήστες διαδικτυακών συσκευών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να προτείνει νέα νομοθεσία για την προστασία των μηχανών από παραβιάσεις της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, σηματοδοτώντας έτσι το αυξανόμενο ενδιαφέρον για την ενθάρρυνση των παραδοσιακών ευρωπαίων κατασκευαστών να δημιουργήσουν περισσότερες συσκευές συνδεδεμένες με το διαδίκτυο.

Ένα νέο σχέδιο για την αναμόρφωση του νόμου της ΕΕ για τις τηλεπικοινωνίες παρουσιάστηκε από τους επικεφαλής για την ψηφιακή πολιτική, Γκίντερ Έτινγκερ και Άντρους Άνσιπ, το οποίο στοχεύει στην επιτάχυνση των συνδέσεων του Διαδικτύου προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες της αυτοκινητοβιομηχανίας και της γεωργίας.

Ωστόσο, η μετάβαση σε περισσότερες και ταχύτερες συνδέσεις στο Διαδίκτυο έχει προκαλέσει την ανησυχία πολλών εταιρειών πως τα νέα προϊόντα και βιομηχανικά εργαλεία που βασίζονται στο διαδίκτυο θα είναι πιο ευάλωτα σε επιθέσεις από χάκερ. Οι νομοθέτες της ΕΕ θέλουν να απομακρύνουν αυτές τις ανησυχίες, διαμορφώνοντας κανόνες που θα αναγκάζουν τις εταιρείες να πληρούν αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας, μέσω αναλυτικών διαδικάσιών πιστοποίησης.

«Αυτό πραγματικά είναι ένα πρόβλημα στο «διαδίκτυο των αντικειμένων» (IoT). Πρέπει να εξετάσουμε πολλούς παράγοντες που το επηρεάζουν. Χρειάζεται ένα νομικό πλαίσιο που θα προβλέπει κάποια πιστοποίηση», δήλωσε σε συνέντευξη στις Βρυξέλλες ο Τιμπό Κλάινερ, αναπληρωτής προϊστάμενος του γραφείου του Έτινγκερ, στις 4 Οκτωβρίου.

Όπως πρόσθεσε ο Κλάινερ, η Επιτροπή θα ενθαρρύνει τις εταιρείες να καταλήξουν σε ένα σύστημα σήμανσης για τις συσκευές που συνδέονται στο διαδίκτυο που έχουν εγκριθεί και είναι ασφαλείς.

Περισσότερα εδώ.