Νέο σώμα συνοριοφυλακής στα πρότυπα της Frontex εγκαινιάζει η EE
7 Οκτωβρίου, 2016
Δεν θα μπλοκάρει τη CETA η Γαλλία
7 Οκτωβρίου, 2016

Γιατί οι πόλεις της Σκοτίας κινδυνεύουν λόγω του Brexit

Tο Εδιμβούργο, η Γλασκώβη, το Περθ, το Αμπερντίν, το Ινβερνές και το Νταντί αντιμετωπίζουν κινδύνους λόγω του Brexit, όπως δήλωσε ο υπουργός του Εθνικού Κόμματος της Σκοτίας σε ένα ακροατήριο στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα. Στην πλειοψηφία της, η Σκωτία είχε ψηφίσει υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

Το 62% των ψηφοφόρων της Σκωτίας επέλεξε να παραμείνει στην ΕΕ, σε 32 τοπικές αρχές, αφήνοντας  την κυβέρνηση της Σκωτίας με το δίλημμα ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Η Άλισον Θιούλις, εκπρόσωπος για τα αστικά κέντρα, δήλωσε σε συνεδρίαση της Επιτροπής των Περιφερειών, πως μία παύση στη χρηματοδότηση των τοπικών αρχών, καθώς και της άδειας εργασίας, θα εβλαπτε όλες τις μεγάλες πόλεις της Σκωτίας και θα επηρέαζε αρνητικά το παγκοσμίου φήμης Φεστιβάλ του Εδιμβούργου.

Διαφορετικές πόλεις αντιμετωπίζουν διαφορετικούς κινδύνους, σύμφωνα με τη Θιούλις. Το Ίνβερνες, η βορειότερη πόλη της χώρας, αντιμετωπίζει μια «δημογραφική πρόκληση» και έχει ανάγκη προσέλκυσης νέων ανθρώπων, ενώ αντιμετωπίζει και μια πιθανή έλλειψη χρηματοδότησης 167 εκ.  λιρών (190 εκ. ευρώ).

Εν τω μεταξύ, η πόλη του Περθ, η οποία βρίσκεται βορειότερα του κεντρικού άξονα Γλασκώβης-Εδιμβούργου και η οποία αποτελεί αγροτικό και ιστορικό αστικό κέντρο, αναζητεί την αντικατάσταση μίας αγροτικής επιδότησης ύψους 85.000 λιρών (97.000 ευρώ) για τις επιχειρήσεις.

Στο Νταντί, σημαντικό κέντρο για τα τυχερά ψηφιακά παιχνίδια, υπάρχουν πλέον έντονες ανησυχίες για την προσέλκυση ξένων προγραμματιστών ψηφιακών παιχνιδιών, πρόσθεσε η Θιούλις.

Επιπλέον, το Αμπερντίν, το οποίο ευημέρησε λόγω της εξόρυξης πετρελαίου από τη Βόρεια Θάλασσα τις δεκαετίες του ‘70 και του ’80, προσπαθεί να πραγματοποιήσει τη μετάβαση από τη χρήση ορυκτών καυσίμων σε υπεράκτια και αιολικά σχέδια, ενώ η Γλασκώβη – κάποτε γνωστή ως η «δεύτερη πόλη της Βρετανικής αυτοκρατορίας»- είναι πλέον σημαντικός πόλος έλξης  τουρισμού και συνεδρίων.

Περισσότερα εδώ.