Γιατί οι πόλεις της Σκοτίας κινδυνεύουν λόγω του Brexit
7 Οκτωβρίου, 2016
Η Πολωνία απέρριψε την πρόταση νόμου για πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων
7 Οκτωβρίου, 2016

Δεν θα μπλοκάρει τη CETA η Γαλλία

Η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Γαλλικού κοινοβουλίου απέρριψε ψήφισμα το οποίο καλεί τη Γαλλία να εμποδίσει την επικύρωση της CETA, λίγες μέρες πριν την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς στον Καναδά.

Η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Καναδά και ΕΕ αναμένεται να επικυρωθεί προσωρινά μέχρι το τέλος του μήνα, ωστόσο τα μέλη της Εθνικής Συνέλευσης προσπάθησαν αυτή την εβδομάδα να περάσουν ψήφισμα για να εμποδίσουν την εφαρμογή της.  Ο Βαλς απέφυγε να βρεθεί σε δύσκολη θέση κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Οτάβα την επόμενη εβδομάδα (13 και 14 Οκτωβρίου).

Νομική αβεβαιότητα

«Μου φαίνεται ότι υπάρχει μια σειρά από θέματα για τα οποία εξακολουθεί να υφίσταται νομική αβεβαιότητα, όπως τα διαιτητικά δικαστήρια ή η υπεράσπιση των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων (ΠΓΕ)», δήλωσε στη Euractiv η πρόεδρος της επιτροπής, Ντανιέλ Ορουά.

Η CETA πρέπει να επικυρωθεί από τα κράτη μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πριν τεθεί προσωρινά σε ισχύ. Η ΕΕ και ο Καναδάς ελπίζουν να υπογραφεί η συμφωνία, όταν ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τρουντό επισκεφθεί την Ευρώπη στα τέλη του Οκτωβρίου.

Ωστόσο, η εφαρμογή της συμφωνίας θα παραμείνει προσωρινή έως ότου επικυρωθεί από όλα τα εθνικά κοινοβούλια της ΕΕ, μια προσέγγιση που πολλοί θεωρούν επικίνδυνη. «Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από μια συμφωνία η οποία εφαρμόζεται μόνο για δύο ή τρία χρόνια πριν απορριφθεί από τα εθνικά κοινοβούλια της ΕΕ. Αυτό θα θέσει την Ένωση σε μεγάλο κίνδυνο», δήλωσε ο Γάλλος βουλευτής Ζαν-Νοέλ Καρπεντιέ.

Στο προτεινόμενο ψήφισμα, οι βουλευτές είχαν ζητήσει από την κυβέρνηση να αντιταχθεί σε οποιαδήποτε προσωρινή εφαρμογή της CETA, αναμένοντας την ολοκλήρωση της εθνικής διαδικασίας επικύρωσης.

Περισσότερα εδώ.