ΔΝΤ: Ιστορικό ρεκόρ για το παγκόσμιο χρέος
7 Οκτωβρίου, 2016
Νέο σώμα συνοριοφυλακής στα πρότυπα της Frontex εγκαινιάζει η EE
7 Οκτωβρίου, 2016

ΕΚ: «Αναγκαία τα μέτρα για τον περιορισμό των εισαγωγών από την Κίνα»

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ασκεί έντονη πίεση στην Επιτροπή να εκπληρώσει τη δέσμευσή της για την ενίσχυση της εμπορικής άμυνας, προκειμένου να προστατεύσει τη βιομηχανία της ΕΕ έναντι της Κίνας.

Σε επιστολή που απέστειλαν προς την Επίτροπο για το Εμπόριο, Σεσίλια Μάλστρομ την Τετάρτη, οι βουλευτές εξέφρασαν την ανησυχία τους: «Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου είναι πιθανό οι νομοθέτες να μην έχουν πλέον επαρκή διαθέσιμο χρόνο για την ολοκλήρωση της νομοθετικής διαδικασίας πριν από την εκπνοή των διατάξεων», αναφέρει στην επιστολή ο Μπερντ Λαντζ, πρόεδρος της επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου.

Στις 29 Ιουλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για τη χορήγηση του Καθεστώτος Οικονομίας της Αγοράς (ΚΟΑ), αλλά την ίδια στιγμή θα πρέπει να καταρτίσει σχέδια για να «διατηρήσει ένα ισχυρό σύστημα εμπορικής άμυνας» για την αντιμετώπιση των κινεζικών ντάμπινγκ και τις παράνομες επιδοτήσεις.

Όσοι χαράσσουν πολιτική αγωνίζονται για να βρουν τρόπο ώστε να εξασφαλίσουν την ευρωπαϊκή βιομηχανία σιδήρου και χάλυβα, καθώς η βάση της βιομηχανικής οικονομίας της ΕΕ αντιμετωπίζει σήμερα την πιο σοβαρή κρίση στην ιστορία της.

Οι ευρωπαϊκές χαλυβουργίες διαδηλώνουν για μήνες κατά της χορήγησης του ΚΟΑ στην Κίνα, απαιτώντας να γίνουν περισσότερα ώστε να σταματήσει η «πλημμύρα» των φθηνών εισαγωγών από το Πεκίνο.

Η Κίνα εντάχθηκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου το 2001 ως μια αναπτυσσόμενη οικονομία που λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό από το κράτος, αλλά είχε υποσχεθεί ότι μέσα σε 15 χρόνια θα βρισκόταν στο ίδιο επίπεδο με τους κυριότερους εμπορικούς εταίρους της.

Περισσότερα εδώ.