Δεν θα μπλοκάρει τη CETA η Γαλλία
7 Οκτωβρίου, 2016
Νέος Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ο Αντόνιο Γκουτέρες
7 Οκτωβρίου, 2016

Η Πολωνία απέρριψε την πρόταση νόμου για πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων

Απορρίφθηκε σήμερα από το πολωνικό Κοινοβούλιο με μεγάλη πλειοψηφία η πρόταση νόμου που απαγόρευε ουσιαστικά πλήρως τις αμβλώσεις.

Το κείμενο απορρίφθηκε από 352 βουλευτές της συντηρητικής πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης. Πενήντα οκτώ βουλευτές ψήφισαν υπέρ της έγκρισής του ενώ 18 τήρησαν αποχή.

Η είδηση της απαγόρευσης της άμβλωσης κινητοποίησε πολλές πολωνές γυναίκες και προκάλεσε αντιδράσεις που ανάγκασαν το κυβερνών συντηρητικό κόμμα να επανεξετάσει τη θέση του, 48 ώρες μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις στις οποίες 100.000 περίπου εξεγερμένες γυναίκες συμμετείχαν.

Οι διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα «μας έκαναν να σκεφθούμε και μας έδωσαν ένα μάθημα ταπεινότητας», παραδέχθηκε ο υπουργός Επιστήμης και Ανώτατης Εκπαίδευσης Γιάροσλαβ Γκοβίν.

Ο νόμος ο οποίος ισχύει σήμερα επιτρέπει την άμβλωση σε τρεις περιπτώσεις: όταν κινδυνεύει η ζωή ή η υγεία της μητέρας, όταν η προγεννητική εξέταση δείχνει μια μεγάλη μη αναστρέψιμη πάθηση του εμβρύου και η όταν η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού ή αιμομιξίας.

Το σχέδιο νόμου προέβλεπε ότι η άμβλωση θα επιτρεπόταν μόνο σε περίπτωση που κινδύνευε η ζωή της μητέρας. Όριζε ανώτατη ποινή φυλάκισης για τη γυναίκα που κάνει άμβλωση τα πέντε χρόνια, δίνοντας ωστόσο τη δυνατότητα στον δικαστή να αρνηθεί να την τιμωρήσει.

Η απόρριψη της πρότασης νόμου χθες βράδυ ήταν σχεδόν ομόφωνη, με τους συντηρητικούς και την αντιπολίτευση να ψηφίζουν στην ίδια πλευρά.

Την απόρριψη του σχεδίου νόμου είχε ζητήσει ένας βουλευτής του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), ο Βίτολντ Τσαρνέτσκι, όπως και οι φιλελεύθεροι κεντρώοι της Πλατφόρμας Πολιτών (PO), του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης

Περισσότερα εδώ.