ΕΚ: «Αναγκαία τα μέτρα για τον περιορισμό των εισαγωγών από την Κίνα»
7 Οκτωβρίου, 2016
Γιατί οι πόλεις της Σκοτίας κινδυνεύουν λόγω του Brexit
7 Οκτωβρίου, 2016

Νέο σώμα συνοριοφυλακής στα πρότυπα της Frontex εγκαινιάζει η EE

Ενα χρόνο μετά την άνευ προηγουμένου εισροή προσφύγων και μεταναστών στις πύλες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ένα νέο ευρωπαϊκό σώμα συνοριοφυλακής αναλαμβάνει σήμερα υπηρεσία για την αποτελεσματικότερη προστασία των συνόρων της Ενωσης και την προβολή μίας εικόνας ευρωπαϊκής ενότητας απέναντι στο μεταναστευτικό ζήτημα.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες επέλεξαν συμβολικά να εγκαινιάσουν τη νέα αυτή ευρωπαϊκή δύναμη, που δημιουργήθηκε στο πρότυπο της Frontex, στα σύνορα ανάμεσα στην Τουρκία και τη Βουλγαρία, κύριο σημείο επίγειας εισόδου των προσφύγων και μεταναστών που θέλουν να αποφύγουν τον επικίνδυνο διάπλου της Μεσογείου.

Το νέο ευρωπαϊκό σώμα θα έχει ως κύρια αποστολή να υποστηρίξει τις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή εισόδου των προσφύγων και μεταναστών, στις περιπτώσεις μαζικής μεταναστευτικής ροής. Η δομή αυτή δεν θα διαθέτει δικούς της συνοριοφύλακες, αλλά θα μπορεί να αντλεί προσωπικό από μία εφεδρική δύναμη 1.500 συνοριοφυλάκων που έχουν τεθεί στη διάθεσή της από τα κράτη μέλη.

Με περισσότερες από 850.000 αφίξεις δια των θαλασσίων οδών της Μεσογείου το 2015, τα ελληνικά νησιά που βρίσκονται απέναντι από την Τουρκία δέχθηκαν ασφυκτική πίεση με την εισροή χιλιάδων ανθρώπων από τη Μέση Ανατολή και την Ασία που αποβιβάζονταν μαζικά στις ακτές τους διαφεύγοντας από τον πόλεμο και την αθλιότητα.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στάθηκαν ανίκανες να δώσουν μία γρήγορη και συντονισμένη απάντηση σε αυτήν την πρωτοφανή κρίση.

Το νέο ευρωπαϊκό σώμα συνοριοφυλακής «θα είναι ικανό να εντοπίζει τα αδύναμα σημεία, να τα διορθώνει προληπτικά και όχι όταν θα είναι πολύ αργά», υποσχέθηκε τον Ιούνιο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος θα συμμετέχει στα σημερινά εγκαίνια στο συνοριακό πέρασμα Καπιτάν-Αντρέεβο, έκανε λόγο για «ιστορική στιγμή».

Περισσότερα εδώ.