Η ΕΕ υπό πίεση για τη μείωση εκπομπών άνθρακα στις αερομεταφορές
7 Οκτωβρίου, 2016
Σκληραίνουν τη στάση τους οι Ευρωπαίοι μετά από τις ενδείξεις υπέρ ενός «σκληρού» Brexit
7 Οκτωβρίου, 2016

Την παραίτηση της Γκεορκίεβα ζητά η αντιπολίτευση στη Βουλγαρία

To απογοητευτικά αποτελέσματα της Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα  στη επίσημη ψηφοφορία για την εκλογή του επόμενου Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ προκάλεσαν  τη διαμαρτυρία του κόσμου που βγήκε στους δρόμους της Σόφιας, ενώ η αντιπολίτευση ζήτησε την παραίτησή της από το αξίωμα του Επιτρόπου. Στις 5 Οκτωβρίου, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέλεξε τον πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Αντόνιο Γκουτέρες ως Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ με 13 ψήφους υπέρ από τα 15 μέλη του Συμβουλίου.

Η Ιρίνα Μπόκοβα ήταν η αρχική υποψήφια της Βουλγαρίας. Η Μπόκοβα αντικαταστάθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου από τη Γκεοργκίεβα σε μια αμφιλεγόμενη κίνηση από τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος ακολούθησε εντολές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Ο Μπορίσοφ δήλωσε: «Η Ευρώπη απαίτησε» την αλλαγή υποψηφίων.

Παρά τις υψηλές προσδοκίες, η Γκεοργκίεβα ήρθε ένατη στην ψηφοφορία, κάτι το οποίο εξόργισε πολλούς Βούλγαρους πολίτες, λόγω της απερίσκεπτης απόφασης για αλλαγή των υποψηφίων.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βουλγαρίας(BSP) και μία μικρότερη κέντρο-αριστερή δύναμη, η «Εναλλακτική για μια Βουλγαρική Αναγέννηση» (ABV) ήταν οι πρώτοι που ζήτησαν την παραίτηση του υπουργικού συμβουλίου. Η αρχηγός του BSP Κορνήλια Νίνοβα εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στο Μπορίσοφ για την απόφασή του να αλλάξει υποψήφιο, γεγονός το οποίο κατά τη γνώμη της στέρησε από τη Βουλγαρία την πιθανότητα να έχει τη Μπόκοβα ως Γενική Γραμματέα.

«Αυτό έγινε υπό την  πίεση των ξένων, και όλες οι διαβεβαιώσεις ότι η Γκεοργκίεβα είχε την ευρεία υποστήριξη ήταν ψέματα», πρόσθεσε.

Ο ηγέτης του ABV και πρώην πρόεδρος της χώρας Γκεόργκι Παρβάνοφ δήλωσε ότι ο Μπορίσοφ θα πρέπει να αναλάβει την πολιτική ευθύνη και να απομακρύνει τη Γκεοργκίεβα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως πρόσθεσε, στην ατζέντα βρίσκεται πλέον η διεξαγωγή ψήφου «μη-εμπιστοσύνης»  για «προδοσία κατά του εθνικού συμφέροντος», η οποία ελπίζει να πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες βδομάδες.

Περισσότερα εδώ.